9789187783289_200_eld-och-djupa-vatten

Systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff är aktuella med en ny bok i serien om psykologen Siri Bergman!

Två barn försvinner med kort mellanrum från sin fosterhemsplaceringar. De är syskon, och endast ett fåtal personer har haft tillgång till informationen om var de befann sig. I första hand riktas misstankarna mot mamman, som känner sig överkörd och förrådd av samhället då hon förklarats otillräcklig som förälder och fråntagits barnen mot sin vilja.

Siri Bergman kämpar med privata problem, relationen med Markus gnisslar och även vänskapen med Aina har tagit skada av hemligheter som kommit i dagens ljus. Siri jobbar vid polisens profileringsgrupp och är en av dem som arbetar med att spåra de försvunna barnen. Men redan från början får hon känslan av att det är någon helt annan person än modern som har tagit dem…

Grebe & Träff vann nästan genast min uppskattning med sina böcker om Siri Bergman, och efter att jag läste den förra boken, Mannen utan hjärta, kvalificerade de sig till och med till att hamna bland mina favoriter bland svenska deckarförfattare. Det gör såklart att mina förväntningar också är väldigt höga. På det hela taget lyckas författarduon väl med att infria dem, men jag saknar lite av den febriga spänning som jag upplevt tidigare.

Hur verkligheten kan se ut för barn som samhället övertar ansvaret för är vad boken bygger på och vill skildra. Det är ingen upplyftande läsning, men många verkliga historier som nått media liknar det vi läser om i Eld och djupa vatten, så jag känner att det här är en realistisk berättelse där det är svårt att säga var fantasin slutar och verkligheten tar vid.

Det är hemskt att läsa om barn som far illa, och det är ett tacksamt sätt för författarna att skapa obehag hos läsaren. Det har blivit på modet under de senaste åren att kamouflera en berättelse med en djupare historia i deckarens format, och det gillar jag. Jag vill gärna att det finns ett allvar och en eftertanke bakom boken, och det gör det verkligen i Eld och djupa vatten.

Siri Bergman är en karaktär som är väldigt komplex och därmed intressant att läsa om. Hon fattar inte alltid rätt beslut, men det är mycket det som gör att man vill följa henne och se hur det ska gå. Vad som händer nu återstår att se, bokens slut lämnar dörrar öppna både för ett avslut och en fortsättning. Själv hoppas jag såklart på det sistnämnda.

Stort tack till Massolit förlag för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp hos BokusAdlibrisCDON

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Eld och djupa vatten av Grebe & Träff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.