9789100161347_200_en-san-som-du_haftad

Gillian Flynn är tillbaka med en långnovell! Efter succén med bland annat Gone Girl tar hon oss återigen med in i en skruvad och kriminell värld.

Vi får möta en ung tjej som drar sig fram igenom livet på samhällets baksida. Hon arbetar åt en kvinna som säljer olika typer av tjänster, i de officiella lokalerna spås man eller erbjuds andlig rådgivning, i det bakre rummet erbjuds män sexuella tjänster. Vår huvudperson tar steget till att bli sierska, och kontaktas av en kvinna med besynnerliga problem i sitt hem. Hon vill ha hjälp med att rena det andligen, frågan är vad det egentligen är besatt av…

En sån som du är en skräcknovell som vindlar sig fram med lika många twister och svängar som en bergochdalbana. Mörkret sluter sig lika tätt som i en igensotad skorsten och ingenting är vad det synes vara. Som läsare blir man hela tiden överraskad, och det är väl det man helst av allt önskar från den här typen av berättelse.

Gillian Flynn har fått begreppet skruvad att anta helt nya proportioner, och hon fortsätter här på den inslagna vägen. Mycket hinns med på de få sidorna, jag är faktiskt imponerad av att hon äger förmågan att berätta så mycket i ett kort format. Hon mixar den moderna romanen med gotisk skräck och klassiska thrillers på ett sätt som hon är ganska ensam om att behärska.  Även om det är lätt att bli sittande med en bitter eftersmak av obehag efter att ha läst färdigt är inte det negativt – Flynn vill skrämma, och hon lyckas. Det är sammanfattningen av En sån som du.

Tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp hos Bokus – Adlibris – CDON

Betyg 4 av 5

15 reaktioner till “En sån som du av Gillian Flynn

  1. Gillade inte alls denna. Tyckte inte ens att den var läskig på något sätt och då är jag den mest lättskrämda kotten i Norden.

    1. Hm, jag blev väl inte rädd för de klassiska skräckinslagen direkt, snarare det psykologiskt manipulativa. Samtidigt kan jag förstå att det nog finns de som inte alls gillar. Första halvan var jag också skeptisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.