9789176454190_200_sma-svarta-logner

Efter att ha nått stora framgångar på den svenska deckarmarknaden med serien om Lacey Flint och två fristående böcker är nu Sharon (S J) Bolton aktuell med sin sjunde bok på svenska. Den har nominerats till en av årets bästa översatta deckare av Svenska Deckarakademin och hyllats på en rad andra håll. Mina förväntningar inför läsningen var minst sagt höga.

Handlingen utspelar sig på Falklandsöarna och berättarperspektivet är fördelat mellan tre olika huvudpersoner. Catrin, Callum och Rachel. En gång var Catrin och Rachel bästa vänner, men det var innan Rachel orsakade Catrins två små söners död. En blandning av vårdslöshet och olycka vände uppochned på tillvaron för dem båda, och de är också båda två skuggor av sitt forna jag. Catrin plågas av sorgen, Rachel av skulden. Callum är en före detta soldat som kom till öarna i samband med Falklandskriget, och hans hjärta tillhör Catrin, som dock verkar oemottaglig för den typen av känslor. När en liten pojke försvinner spårlöst är han bara en i raden. Somliga tror att det är Catrin som har gått över gränsen i sin sorg. När så även Rachels yngste son försvinner tror hela samhället att Catrin har tagit hämnd. Men sanningen är långtifrån självklar, tvärt om visar det sig att lögnerna duggar tätt.

Sharon Bolton bjuder ännu en gång på ett nervkittlande psykologiskt drama som visar att hon verkligen är en av vår samtids skickligaste kriminalförfattare. Tempot är en aning långsammare än i böckerna om Lacey Flint, men obehaget knappast mindre. Att samma berättelse skildras ur tre olika perspektiv kan lätt bli upprepande, men Bolton klarar balansgången med finess.

Över hela berättelsen vilar ett ogenomträngligt mörker. Tragedierna som utspelat sig i det lilla öriket längst ned vid Argentinas sydspets bäddar in läsaren som i svart bomull. Miljöerna är galant beskrivna, och fungerar också väl som fond åt det drama vi får ta del av.

Sharon Bolton fortsätter att vara en av mina absoluta favoritförfattare. Men det är någonting som gör att Små svara lögner trots sitt mästerliga utförande inte fångar mig på ett känslomässigt plan lika starkt som böckerna om Lacey Flint. Det är det enda som står i vägen för att jag ska ge boken mitt högsta betyg. Jag måste ändå säga att det är en av höstens bästa böcker. Slutet av boken är bland det mest rafflande och oväntade man kan läsa och lämnar verkligen ingen besviken.

Stort tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4++ av 5

16 reaktioner till “Små svarta lögner av Sharon Bolton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.