9789187783838_200_de-foraldralosa

Molly är en sjuttonårig tjej som vuxenvärden svikit och som har spenderat största delen av sitt liv med att flytta mellan olika familjehem i Maine. Hon är en desillusionerad ung dam som inte litar på någon, men som gör så gott hon kan för att hålla sig på fötter. Efter att ha försökt stjäla Jane Eyre från biblioteket döms hon till samhällstjänst och de femtio timmarna ska arbetas av hos en rik gammal dam som behöver få sin vind städad.

Vivien är över nittio, men då den unga Molly börjar packa upp alla de kartonger som utgör hennes liv kommer minnena tillbaka. Det visar sig att de båda växt upp utan föräldrar och den trygghet ett hem bör erbjuda. När Vivien föddes på Irland för många år sedan var hennes namn Niamh, och sedan hon blivit föräldralös var hon ett av de barn som sattes på tåget från New York till den amerikanska mellanvästern där de placerades ut hos familjer som var mer förtjusta i tanken på arbetskraft än ytterligare en mun att mätta. Sakta finner Vivien och Molly varandra, för trots att de är så olika har de så mycket gemensamt.

I första hand är det här Viviens berättelse, förankringen i nutid är välgjord med samtidigt något av ett svepskäl för att en gammal människas historia ska få tillfälle att berättas. Jag tycker dock det är ett utmärkt upplägg och Christina Baker Kline visar sig ha en mycket välutvecklad förmåga för att skildra sina karaktärer levande och trovärdigt. Efter en kort bit inser jag att De föräldralösa är en av höstens allra finaste översatta romaner. Jag trollbinds av den sorgliga men på intet vis sentimentala berättelse jag får ta del av. Viviens person och det som kom att forma henne utkristalliserar sig mer och mer för varje sida. De föräldralösa är en mycket välskriven romanpärla.

Vi får följa med till en värld präglad av fattigdom och när hela Niamhs familj dör i en eldsvåda står hon nio år gammal ensam kvar i världen. Försöken att placera ut barnen på landsbygden slår någon enstaka gång väl ut, men alltför ofta kan man likna processen med att auktionera arbetsdjur. Det är gripande läsning, och den känns väldigt realistiskt skildrad. Hur hemskt det än låter för oss som moderna läsare var det så det gick till, säkerligen med ett välment uppsåt och tanken att kunna skaffa ett nytt hem, men med barn som förvandlades till slavar som den faktiska verkligheten. I Niamhs/Viviens berättelse får vi dock ta del av ett lyckligt slut med en flicka som till sist hittar rätt i livet. Att författaren väljer att dra paralleller till de barn som i vår tid är socialt utsatta tycker jag på ett naturligt men samtidigt väl utstuderat sätt gör boken tänkvärd. Niamhs berättelse kommer att stanna med mig länge, och jag kan absolut rekommendera den som en av höstens finaste romaner.

Tack till Massolit förlag för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 5 av 5

6 reaktioner till “De föräldralösa av Christina Baker Kline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.