9789100141066_200_playground

Efter de otroligt framgångsrika fem böckerna om Joona Linna är nu Lars Kepler tillbaka med en ny bok. Denna gång testar de dock ett helt nytt grepp, och introducerar helt nya karaktärer. I Playground får vi följa med till andra sidan och utforska vad som döljer sig i döden. Läsaren bjuds på en halsbrytande thriller som inte liknar något annat hen har läst tidigare.

Vad händer egentligen när vi dör, och är alla de former av limbo som själen försätts i mellan livet och döden som olika kulturer och religioner i årtusenden har trott på bara fantasier? Jasmin Pascal-Anderson blir skjuten under sin tjänstgöring i Kosovo och hennes hjärta stannar. För en kort stund är hon död. Hon upplever att hon då hamnar i ett ingenmansland mellan livet och döden, och miljön liknar en kinesisk hamnstad. Inte för att man hamnar i Kina, utan för att dödsriket fanns långt före alla former av kulturer och har inspirerat den kinesiska. Det finns många fler än Jasmin som varit döda, men återvänt till livet och därmed kunnat vittna om vad de upplevt. Problemet är att ingen människa tror på henne, och hon blir ett fall för mentalvården. Till sist börjar hon tvivla själv.

Många år senare råkar hon och hennes nära anhöriga ut för en trafikolycka, och återigen drabbas Jasmin av hjärtstopp. Hon återvänder till hamnstaden, och nu är hon säker – den existerar. När hon vaknar upp på sjukhuset står hon dock inför ett svårt dilemma. Hennes son Dante är svårt skadad och enda sättet att rädda honom är att stoppa hans hjärta för att kunna genomföra en svår operation. Om Dantes hjärta stannar kommer han att komma till hamnstaden, men det är inget paradis det är frågan om. Jasmin måste se till att ta sig tillbaka till döden för att hjälpa sin son, för i dödsriket pågår ett spel om människors själar som är grymt och hänsynslöst. En liten pojke som Dante skulle inte ha en chans att försvara sig. Men frågan är hur Jasmin ska kunna rädda honom?

När Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril kom med sin första roman under pseudonymen Lars Kepler, Hypnotisören, var det många som kände att de tog ett stort steg för att utveckla den svenska deckaren, och att boken bjöd på något vi inte hade läst tidigare. I ytterligare fyra böcker har de fortsatt att överraska och skrämma slag på oss läsare på ett sätt som ingen i förhand kan ana sig till. När Kepler nu tar oss med hinsides och börjar utmana normen för vad döden egentligen är gör de det igen, de bjuder på något nytt och obeprövat som inte liknar något annat inom den svenska spänningsgenren. Det är bara att konstatera, när det gäller att skriva innovativa och nyskapande thrillers mördar Kepler konkurrensen fullständigt.

Författarduon lyckas väldigt väl med att fånga Jasmin och hennes sätt att som förälder vara beredd att göra vad som helst för sitt barn. Den delen av boken är riktigt stark, och många kan nog känna igen sig att de i en sådan situation skulle kunna gå i döden för sitt barn. I Keplers tidigare böcker har jag irriterat mig en del på att karaktärerna alla är stöpta i superhjältens form, och här finner jag till min glädje att de flesta karaktärerna antar en mänskligare framtoning. Därmed inte sagt att de på något sätt är slätstrukna.

Tyvärr lyckad dock inte Kepler fånga mig till hundra procent när det gäller beskrivningen av vad som väntar på andra sidan. Kanske beror det på att jag är en tvivlare till min natur, i så väl religiösa som övernaturliga frågor. Men det är intressant att leka med tanken på vad döden skulle kunna vara, man vet ju trots allt inte. Striden i dödsrikets playground blir också lite överdramatiserad och väl mycket science fiction för mig. Men vad gör det, Kepler ger mig en utmaning som läsare av sällan skådat slag och jag fullkomligt älskar deras sätt att utmana den genre de skriver i. Där känns boken nyskapande, relevant och riktigt bra. Sedan kommer det antagligen alltid att finnas de som köper berättelsen rakt av, och de som jag, som fortsätter att vara en tvivlare.

Tusen tack till Albert Bonniers förlag för det fina recensionexemplaret!

Köp boken hon Bokus, Adlibris eller CDON

Betyg 4 av 5

14 reaktioner till “Playground av Lars Kepler

  1. Jag gillade böckerna om Joona Linna väldigt mycket, men jag är tveksam till ifall jag vill läsa Playground för den låter inte som en bok för mig.

  2. Jag har ju inte direkt gillat böckerna om Joona och jag var tveksam till om jag verkligen ville läsa den här nya. Nu när jag läser vad den handlar om så känner jag att jag nog hoppar över den 🙂

  3. Jag läste första boken om Linna, men den gav inte mersmak trots att lättläst spänning egentligen borde locka mellan varven. Efter att ha läst din text om Playground förstår jag att det verkligen inte är en bok för mig och Kepler är nog ett författarskap jag kan undvika helt.

  4. Jag tycker väldigt mycket om deras böcker om Jonna Linna, klart jag är sugen på att läsa denna med men vi får se när det blir dags att läsa denna mellan alla böcker som ligger hemma 🙂

  5. Jag har läst samtliga böcker av författarduon och tycker de har vuxit med tiden. Tyvärr gäller det inte deras senaste alster vilket i min mening är rörig och alltför mycket hoppande in och ut ur ett dödsrike som mer ter sej som en splatterfilm.

    1. Det är nog så att Playground är en bok som kommer dela läsarna i två läger. Antingen gillar man den, eller så avskyr man den. Dödsriket övertygar inte heller mig. Men jag tycker författaren är modig som vågar satsa på en sån här bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.