I Historiens tyranner får vi följa med på en resa tillbaka i tiden, men också i vår samtida värld. Det är ingen självklarhet att demokrati och frihet ska råda, och även i dag styrs många nationer av en diktator eller envåldshärskare. Daniel Rydéns bok tar avstamp från deras främste läromästare, Niccolo Machiavelli som under renässansen skrev verket Fursten, och sedan följer en rad personporträtt – men till skillnad från den vanliga biografin ligger inte fokus på personliga egenskaper och stordåd, utan hur man tar makten och sedan ser till att behålla den för sig själv.
Daniel Rydén blandar friskt, doldisar och de självklara namnen som kom att forma 1900-talet får alla en plats i Historiens tyranner. Från bland annat romaren Sulla till vitryske presidenten Lukasjenko. Boken är lättläst och slagfärdigt skriven, den är relativt tunn och har i största allmänhet en lättillgänglig framtoning. Populärhistoria när den är som bäst, med andra ord. De korta presentationerna av dessa historiska personligheter och vad som utmärkte deras maktutövning kan jag tänka mig är en utmärkt inkörsport för att väcka intresse för att läsa mer omfattande biografier.
Nu är det ju inte den biografiska aspekten som Historiens tyranner i första hand fokuserar på, utan den enväldiga makten. Hur blir man en despot eller tyrann, och vad har de haft gemensamt egentligen? En hel del visar det sig. Man kan också konstatera att trots att vi ofta tänker på äldre historiska samhällen som ociviliserade och med hårda villkor har några av de allra mest utstuderade exemplen på grymma diktaturer uppträtt på 1900-talet. Det finns också tillfälle för att reflektera över hur lite den mänskliga naturen faktiskt har förändrats på 2500 år. Boken bjuder på intressant läsning som jag rekommenderar till den som är intresserad av historia ur ett brett perspektiv, men också till den som är intresserad av vår samtid.
Stort tack till Historiska Media för recensionsexemplaret!
Köp boken hos Bokus eller Adlibris
Betyg 4 av 5
Låter som en intressant bok även om det inte alls är något jag brukar läsa. Fast lite ruskigt med alla diktatorer. 😱
Människan är och förblir makthungrig, det är ett som är säkert.
Den här boken verkar klart intressant! Historiska media ger ut många bra böcker, bland annat min nästanbrors, så… 😉
Ja, de har många spännande titlar att erbjuda 🙂