9789187343643_200_vakna

Text från Bokus: London 1920. En tragisk hemlighet knyter samman tre kvinnor: Hettie, vars bror drabbats av granatchock; Evelyn, som fortfarande sörjer sin älskade; och Ada, som aldrig fått något officiellt brev om sin sons död, och fortfarande hoppas att han ska komma hem.

Samtidigt som mysteriet som förenar dem börjar nystas upp, påbörjas Den Okände Soldatens resa från ett franskt fält till hemlandet. Det brittiska folkets sinnesstämning börjar äntligen bli mottaglig för att det finns en framtid, även efter det stora kriget. Men kan dessa tre kvinnor någonsin släppa taget om det förflutna?

Den 8:e november började den okände soldatens resa mot Westminster Abbey. Graven fylldes med 100 säckar jord från slagfältet i Frankrike. Den första veckan efter gravsättningen besöktes graven av 1 250 000 människor. Under dessa vibrerande dagar utspelar sig Anna Hopes roman om att våga hoppas och om att våga släppa taget.


Anna Hope har skrivit en vemodig och finstämd berättelse som sätter nytt fokus på Första Världskriget och dess efterdyningar. Här finns inget hjältemodigt eller glorifierande över kriget, här finns bara sorg och förluster. De tre kvinnor vi möter är till synes väldigt olika, men de bär på en gemensam hemlighet. Anna Hope låter oss i sin bok ta del av det tunga ansvar som lades på de brittiska kvinnorna efter att makar, söner och bröder hade dödats eller invalidiserats av kriget. Bördan var inte något som enbart drabbade en viss samhällsklass, utan den föll på alla, rik som fattig.

Vakna är författarens debutroman och det är verkligen en lovande sådan. Anna Hope visar att hon är en skicklig berättare som kan konsten att knyta samman trådar som till en början knappat ens kan förnimmas i berättelsen. Personligen tycker jag dock att boken har lite lång startsträcka, det dröjer innan sambandet blir uppenbart och dessförinnan har också berättelsen och karaktärerna lite svårt att fånga mitt intresse. Men Vakna är ändå en mycket fin och läsvärd bok, och att förlaget Printz Publishing valt att översätta och ge ut den borgar som vanligt för hög kvalité.

Tack till förlaget för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “Vakna av Anna Hope

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.