9789100144944_200_clinch

Text från Bokus: Stockholm 1932. Depressionen och den isande vinterkylan håller staden i ett järngrepp och den före detta boxaren Harry ”Kvisten” Kvist måste slåss för sin överlevnad. När han blir oskyldigt misstänkt för ett mord blir situationen plötsligt brännhet och han tvingas snabbt in i en dödlig katt- och råttalek. Jakten går på skuggsidan av staden, bland fattighjon och glädjeflickor, men Kvist möter också överklassens män och kvinnor som lever gott på andras bekostnad, där lojaliteter skiftar lika snabbt som pengar byter ägare. Och det enda Kvisten har att lita på är sina nävar och sitt dåliga minne.


Martin Holméns deckardebut ställer sig på många sätt i en alldeles egen klass. Författaren hittar ett eget litet fack inom spänningsgenren och bara det är en bedrift. Språket är rappt och egenartat, men framförallt tycker jag att boken förtjänar ett stort plus för att Holmén lyckas återskapa tidsandan så väl. Känslan av att man faktiskt förflyttas till trettiotalets Stockholm och det mörker depressionen medförde sitter i detaljerna, och dessa har verkligen författaren finslipat så att de är perfekta.

Däremot blir jag aldrig riktigt klok på Harry Kvist och jag konstaterar under läsningens gång att vad som marknadsförs som ”benhård noir” inte riktigt är en bok för mig. Men det är alltid trevligt att ta del av en lovande debut, och det måste jag tillstå att Clinch är. Boken är den första i en planerad serie.

Stort tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Clinch av Martin Holmén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.