9789164204554_200_bla-stjarnan

Blå stjärnan är den femte boken i Jan Guillous bästsäljande serie om Familjen Lauritzen och 1900-talets historia. I den här boken är det den äldste brodern Lauritz döttrar, Johanne och Rosa, som står i centrum. Kriget rasar i Europa och Guillou tecknar två modiga kvinnors porträtt; bägge engagerar de sig mot nazismen. Det är främst Johanne vi får följa och då boken inleds återvänder hon skadad till familjen i Sandhamn efter en misslyckad sabotageraid. Men Johanne är snart på benen igen, och engagerar sig i norska Hjemmefronten och brittiska SOE. Vi får följa hennes livsfarliga uppdrag för att frita en norska som är radiotelegrafist och har hamnat i SS-truppernas klor, hur hon snärjer blivande agenter i Brighton och hur hon räddar norska judar över gränsen till Sverige. Men i bakgrunden tynger också en stor ensamhet, för med vem kan man dela ett liv fyllt av hemligheter? Sorgen efter modern Ingeborg är också stor, samtidigt som Johanne och Rosa oroar sig för sin far Lauritz. Hur ska han hantera livet som änkeman, och vad händer då han en dag tvingas inse att hans älskade Tyskland inte längre är det som det en gång var?

Jan Guillou fortsätter sin berättelse, och den här gången känner man att spionromanen gör ett gästspel i serien. Johanne och Rosa tjänstgör vid varsin säkerhetstjänst, och arbetet känns verklighetstroget och bidrar med en hel del spänning. Jag tycker verkligen att det är ett stort plus att författaren väljer att lyfta fram kvinnornas roll under kriget. De tillåts sällan ta den platsen i litteraturen, även om kvinnorna spelade en stor roll för motståndet under krigsåren. Kanske känns systrarna Lauritzen en smula otidsenliga, de är välutbildade, har skinn på näsan och känner inte att de nödvändigtvis måste lyda en manlig auktoritet. Uppfriskande, men om de hade funnits på riktigt hade de nog varit före sin tid.

Det märks väl att boken är skriven av en erfaren och väl påläst författare. Ingenting lämnas åt slumpen. Den så kallade svenska neutraliteten får sig en känga, liksom alla fördomar mot en ung kvinnas förmåga till duglighet och kompetens i en mansdominerad värld. Men framförallt är Blå stjärnan underhållande och välskriven läsning som erbjuder en allmänbildande och tankeväckande historielektion som extra bonus. Med andra ord är det väl spenderad tid att läsa boken.

Inspirationen till serien om familjen Lauritzen verkar sprungen ur antikens hjältesagor, för familjemedlemmarna fattar till 99, 9 % alltid rätt beslut, är överlägsna sina motståndare i allt och vet vad som är moraliskt riktigt i de flesta lägen. I längden kan det bli lite tröttsamt med en modern roman skriven på det endimensionella viset, men eftersom systrarna Lauritzen kämpar för det goda mot det onda är det svårt att inte tycka om dem i alla fall. Jag är väldigt nyfiken på vad som kommer att hända med serien nu, när en ny era randas och kriget är slut. Förhoppningsvis kommer det fler böcker så att jag får veta.

Tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Köp hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Blå stjärnan av Jan Guillou

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.