ensmakebit

Veckans smakbit kommer från Bombmannen och hans kvinna av Leif GW Persson. GW har en lång karriär inom polismyndigheten och som kriminolog att se tillbaka på och han framställs ofta som Sveriges främste expert på brott av alla de slag. Han har skrivit ett flertal böcker, bland annat om Palme-mordet, och i den nya berättelsen är det Lisa Mattei som tar steget fram som huvudperson. Hon har en hög chefspost inom polisen och får till uppdrag att utreda det terrorhot som britterna fått nys om finns mot Sverige. Någon planerar att spränga nationaldagsfirandet på Skansen i luften med både kungafamiljen, regeringen och allmänheten som potentiella måltavlor. Smakbiten kommer från sidan 59, där den brittiske underrättelseagenten informerar om bombmannen och vad man tror är hans kvinna.

Enligt Alexander var Louise Urqhart en mycket intressant kvinna. Inte bara som mänsklig individ utan kanske mest som ett exempel på en snabbt växande företeelse av stor relevans för bekämpningen av muslimsk terrorism i Västvärlden.

 – Ni känner säkert till historien om Samantha Lewthwaite? Den Vita Änkan efter den svarte självmordsbombaren Germaine Lindsay som sprängde sig själv till döds vid attentatet i tunnelbanan i London för tio år sedan, där femtiosju personer miste livet. Numera finns hon i Somalia med sina fyra barn. Hon är förövrigt omgift sedan några år tillbaka med Hassan Maalim Ibrahim som har en ledande ställning inom al-Shabaab. Alla dessa västerländska kvinnor med traditionell borgerlig bakgrund som får ihop det med muslimska terrorister. Bombmakarna och deras kvinnor. Jag får för mig att Louise Urqhart numera är en i den raden.

Kan det verkligen vara så enkelt, tänkte Mattei. Bombmakarna och deras kvinnor.

bokomslag_bombmakaren-och-hans-kvinna_hogupplost

Fler smakbitar? Besök Flukten fra virkeligheten.

27 reaktioner till “En smakebit på söndag

  1. Jag vet inte riktigt om jag vågar läsa denna, GW:s böcker verkar kunna vara allt från fantastiska (de om Lars Martin) till blodtryckshöjande, gubbsjuka (de om Bäckström). Frågan är väl vilken typ denna är 🙂

  2. Jeg har bare lest en bok av Leif GW Persson, og den likte jeg ikke. Så det har gjort at jeg ikke har prøvd meg på flere. Men jeg har jo sett andre ganger at fordi om jeg ikke liker én bok, så kan jeg like andre. 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

  3. Tack för smakbiten. Jag har inte läst något av GW Persson, började på en med Lars Martin, tror jag det var, men den blev inte utläst. Få se om jag testar någon annan bok. Den här låter ju lite spännande…. 😉

  4. Jag provade en bok av denna författare men jag gav upp efter 100 sidor, klarade bara inte av det och tyvärr blir det nog inga fler böcker av honom men tack för smakbiten 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.