9789137144795_200_polarnatt

Polarnatt är den andra delen i serien om systrarna Stiernfors. I den här boken är det den yngre systern Elisabeth som står i fokus, men vi får även följa Cecilia som vi lärde känna i Norrsken.

Systrarna Stiernfors mor Märtha har för avsikt att gifta bort sina döttrar med bästa tänkbara parti. Cecilia har redan gift sig med herr Rousseau och framlever nu ett olyckligt liv på Apelgården, en herrgård som verkar bära på mörka hemligheter som ingen vill tala om. Elisabeth har fångat intresset hos en friherre, men då han inte verkar ha rent mjöl i påsen flyr hon hem till sina föräldrar på Rosenlund. Istället blir Elisabeth intresserad av människorättsfrågor genom sin kammarjungfru Vera. Hon börjar fundera över vilken skyddad värld hon levt i, och Veras vänner talar också för kvinnans rättigheter.

Så möter Elisabeth språkadjunken Storm, men frågan är om hon verkligen kan bli hans hustru när modern ställt in siktet på den så mycket förnämare friherren. Och vad ska kammarjungfrun Vera säga om de gifter sig i hemlighet, mad tanke på det nära och nästintill förbjudna band som uppstått mellan henne och Elisabeth. Så kommer polarnatten till Skåne och allt ställs på sin spets när fadern råkar ut för en olycka och systrarna åter samlas på Rosenlund.

Frida Skybäcks bok utspelar sig vid 1800-talets mitt och hon lyckas fånga både samhället och dess klasser väl i den nya boken Polarnatt. Den föregående boken var mer en klassisk kärleksroman i samma andra som Jane Austen och systrarna Brontë. Att karaktären Elisabeth i den här boken får upp ögonen för hur samhällets mindre lyckligt lottade lever sina liv tycker jag ger den här boken ännu en dimension. Skildringarna av miljöerna och klassfrågorna känns trovärdiga och pålästa, och jag tycker verkligen att det bidrar till att lyfta hela boken.

Naturligtvis är det inget fel på klassiska kärleksromaner heller, och Frida Skybäck hanterar även den biten mästerligt. Här finns allt man kan önska sig; heta känslor, förbjudna relationer, hat, dramatik och mysterier i det förflutna. Plus en stor dos herrgårdsliv i 1800-talsmiljö. Skybäcks karaktärer är lätta att ta till sig och fastna för, man vill veta hur det ska gå för dem och känner med dem inför stora som små händelser. Boken är mycket välskriven och fängslande, faktiskt en riktig bladvändare. Polarnatt är verkligen att rekommendera till alla som vill läsa en riktigt bra historisk kärleksroman.

Stort tack till Frida Skybäck och Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

2 reaktioner till “Polarnatt av Frida Skybäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.