Frida

Foto: Emil Malmborg

Frida Skybäck arbetar som lärare och undervisar i språk och historia. Hon är även författare och är i dagarna aktuell med sin fjärde bok, Polarnatt. Polarnatt är den andra delen om systrarna Stiernfors på Rosenlunds herrgård i serien som inleddes med Norrsken (2014). Boken utspelar sig i 1800-talsmiljö, och just historiska kärleksromaner är Fridas specialitet. Tillsammans med Agnes Hellström har Frida Skybäck också gjort Författarpodden, full med tips för dig som har drömmar om att skriva. Under sommaren har man också kunnat följa Fridas författarskola i Skånska dagbladet där hon delat med sig av sina bästa tips.

Här finns mina recensioner av Frida Skybäcks böcker: NorrskenPolarnatt


Hej Frida! Polarnatt är andra delen i serien om systrarna Stiernfors. Berättar kort vad boken handlar om!

I Polarnatt får vi åter följa Cecilia, Elisabeth och Amelie. Cecilia har flyttat till Apelgården med Jacques och kämpar för att få sitt äktenskap att fungera. Hon saknar sin familj och känner sig ensam och isolerad och snart upptäcker hon att människorna i byn undviker Apelgården. När hon börjar forska i det förflutna får hon veta att gården bär på en mörk hemlighet.

Elisabeth, som fortfarande bor på Rosenlund tillsammans med familjen, står i tur att gifta sig och sammanförs med den osympatiske friherren von Strauss. När den fattige språkadjunkten Mathias Storm förälskar sig i henne ställs hon inför ett svårt val och den enda hon har att anförtro sig åt är sin kammarflicka Vera. Det leder till en vänskap som växer sig allt starkare – men som också blir allt mer komplicerad. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig?

Hur väcktes ditt historieintresse? Har det hela tiden varit ett självklart val att dina böcker ska utspela sig i historiska miljöer?

Mina föräldrar har ett stort historie- och litteraturintresse så för mig har det alltid varit självklart att läsa om och fundera över det förflutna. Jag älskar böcker som utspelar sig i en annan tid och är uppvuxen med författare som Jules Verne och systrarna Brontë.

Har du någon särskild historisk epok som du vurmar för lite extra för?

Jag gillar 1800-talet eftersom samhället genomgick en så stor förändring då. Moderniseringen gav upphov till många konflikter och mötet mellan olika världar skapade en spännande blandning av kulturer. Jag älskar dessutom både romantiken med sina inslag av orientalism och exotism och den viktorianska tiden vars strikthet, som ledde till att människor tvingades förtrycka sina känslor, verkligen sätter fart på min fantasi.

Hur får du inspiration till dina böcker?

Jag hittar ofta inspiration till mina böcker under researchprocessen. Historien till Polarnatt inspirerades bland annat av material om hur oäkta barn lämnades bort. Jag funderade mycket kring hur det skulle kännas att bli tvungen att skiljas från sitt eget barn och vad som kunde få en förälder att göra så. Jag hittade också många historier om unga kvinnor som oroade sig för att inte hitta någon make. På 1800-talet var giftermålet det enda sättet för en kvinna att försörja sig. Blev du inte gift hade du i princip inga rättigheter alls och tvingades i de flesta fall leva på allmosor och hanka dig fram. Jag inspirerades särskilt av en kvinna som förblev ogift under hela livet då hennes fästman hastigt dog i lunginflammation. Hennes kärlek till honom var så stark att hon inte kunde tänka sig att äkta någon annan, men det innebar också att hon levde ett svårt liv och aldrig fick göra eller uppleva några av de saker som hon drömde om.

Drömmer du om att någon gång i framtiden skriva någon annan typ av bok? Vilken genre skulle den tillhöra i så fall?

I framtiden kommer jag säkert ge mig i kast med att skriva barn- och kanske även fackböcker. Som småbarnsförälder läser jag mycket med mina barn och ser hur viktig litteraturen är för dem och jag tror aldrig att det kan finnas för mycket fantasieggande barnlitteratur. Jag skulle också gärna vilja skriva en historiebok med målet att underhålla och intressera. Historia har idag tyvärr fått en stämpel som något torrt och tråkigt men i min värld finns det inget mer spännande!

Hur mycket research gör du inför dina historiska romaner? Berätta gärna hur det går till (typ resor, böcker osv)?

Jag gör enorma mängder research och tillbringar månader med att läsa avhandlingar, gräva i arkiv och besöka platser som kan inspirera till miljöerna i mina böcker innan jag börjar skriva. Inför Polarnatt läste jag mycket om den kvinnorättsrörelse som formades under 1800-talet och även om kärlek mellan kvinnor. Jag ville utforska om det fanns kvinnor som var öppet lesbiska på 1800-talet, om kvinnor någonsin kunde leva tillsammans i en kärleksrelation och hur man såg på kvinnlig kärlek. Jag läser även mycket brev och dagböcker för att få en bild av hur kvinnor uttryckte sig, tänkte och relaterade till varandra.

Läser du själv många historiska romaner? Har du någon favoritbok /författare att tipsa om i så fall?

Förutom klassiska författare som Austen och systrarna Brontë läser jag även gärna Sarah Waters, Kate Morton och Ian McEwan, vars mästerverk Atonement är en av mina favoritböcker.

Du har delat med dig av dina bästa skrivtips i både en podcast och i en artikelserie. Om du fick sammanfatta och ge ett enda konkret råd till den som vill skriva en bok, vad skulle det vara?

Sätt dig ner och skriv. Värdera inte det du skriver alltför mycket, då kan det bli ett hinder. Om självförtroendet sviktar kan du tänka att boken alltid kan redigeras om och förbättras, men allra först måste den skrivas.

När vi ändå är inne på tips, jag vet att du är småbarnsmor. Hur gör du för att hitta tid till att skriva när du har både familj och arbete som måste ta mycket av din tid?

Jag har den stora turen att arbeta som författare vilket självklart gör det lättare att hitta skrivtid. Under tiden som jag skriver mina böcker är jag tjänstledig från mitt jobb som lärare, men som alla med små barn vet kan det ändå vara svårt att få tiden att räcka till. Mitt bästa tips är att schemalägga tid för skrivandet, ser man det som ett jobb blir det lättare att prioritera.

Slutligen, om du fick vara en av karaktärerna i dina böcker om systrarna Stiernfors för en dag, vem skulle du välja? Varför?

Jag är nog mest lik Cecilia men hade velat prova att vara Amelie. Som storasyster drömmer jag ibland om att få ta ”minstingens” plats och inte behöva vara så ansvarsfull eller bry mig så mycket om hur det jag gör påverkar andra. Amelie är dessutom ganska oförskämd och säger alltid vad hon tycker och tänker, något som jag gärna vill prova på.

Stort tack till Frida Skybäck för att du ville svara på mina frågor!

9789175033587_200_norrsken_pocket 9789137144795_200_polarnatt


4 reaktioner till “Författarintervju: Frida Skybäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.