9789113061665_200_den-attonde-dodssynden

Nora lever det perfekta livet. I alla bemärkelser. Efter att mirakulöst ha överlevt ett fall från sjunde våningen vände hon allt i livet till sin fördel. Nu förtjänar hon sitt uppehälle som livsstilscoach och författare av självhjälpsböcker. Hon har inte mycket till övers för dem som inte klarar av att tackla alla typer av motgångar. Noras senaste bokprojekt går ut på att skriva en självhjälpsbok med avstamp i de sju dödssynderna. Meningen är att man ska ta avstånd från dessa och försöka bli dess motsats. Hur svårt kan det vara, menar Nora, det är väl bara att TA TAG i sig själv.

Under arbetet med boken ställs plötsligt Noras egen värld på ända. I grannhuset flyttar Klara in. Barnen älskar henne och hennes hund Simba. Nora misstänker att även maken Frank är mer förtjust i henne än vad han borde vara. Hon bakar snyggare bullar än Nora och har en avslappnad attityd. Dessutom köper hon inte allt Nora säger rakt av. Klara växer i Noras värld till ett enormt hot, och snart har hon hängett sig åt alla de förkastliga dödssynder hon menar att man bör undvika. Nora håller på att tappa fotfästet totalt, och frågan är om det enbart beror på henne själv eller om det finns någon annan som faktiskt vill driva henne till den punkten där hon får ett sammanbrott.

Rebecka Edgren Aldén jobbar till vardags med journalistisk som redaktör på Damernas värld. Den åttonde dödssynden är hennes skönlitterära debut. Vill man läsa mer om Rebecka och hennes bok så skriver hon på en debutantblogg hos Books & Dreams.

Det märks direkt när man börjar läsa Den åttonde dödssynden att författaren har erfarenhet av att skriva och att hantera språket. På ett effektivt sätt snärjer hon in oss i sin berättelse som en spindel i sitt nät och det dröjer inte förrän man är fast. Boken utvecklas till en riktig bladvändare som är oerhört svår att lägga ifrån sig. Kanske är det höstens hetaste debut inom spänningsgenren.

Till en början har jag väldigt svårt för Nora. Hon är en rätt skruvad person som gillar att se ner på andra för att förhärliga sig själv. Jag antar dock att det är så författaren vill att vi ska uppfatta henne. Men allteftersom boken fortskrider och Noras värld börjar falla sönder är det svårt att inte känna något för henne. Hon växer som karaktär från en enkelspårig kvinna till någon man kan sympatisera med.

Rebecka Edgren Aldén har valt att skriva en fartfylld spänningsroman utan poliskaraktärer. Hon satsar istället på att låta det psykologiska spelet mellan människor bli själva drivkraften i berättelsen. Det tycker jag verkligen är till bokens fördel. Inte minst gör det att den sticker ut i den breda floden av spänningsromaner och deckare. Rebecka Edgren Aldén lyckas också fånga de psykologiska stämningarna väldigt bra och boken blir både klaustrofobisk och olustframkallande.

Den berättelse som vi får uppmålad för oss i Den åttonde dödssynden kan vid en första anblick förefalla ytlig, men det finns faktiskt en hel del tänkvärda saker dolda under denna yta. T ex får man sig en tankeställare angående den moderna människans tillvaro på sociala medier och hur det verkar bli allt viktigare för människor att visa upp en polerad yta. För Nora är det livsviktigt att verka perfekt utåt. Hur insidan egentligen är spelar mindre roll. Det är faktiskt riktigt skrämmande hur rätt författaren träffar med den skildringen.

Kanske är inte Rebecka Edgren Aldén någon nobelpristagare, men så behöver det heller inte vara. Det är helt enkelt inte en bok med den typen av litterära ambitioner. Jag tycker att hennes sätt att skriva, vilket känns rakt och okonstlat, passar berättelsen alldeles utmärkt. Därför väljer jag att ge boken toppbetyg på min personliga betygsskala. Läser man mycket är det lätt att bli lite blasé inför vissa återkommande upplägg, men Rebecka leverera något som känns nyskapande och som fångar mitt intresse. Jag hoppas att hon återkommer med fler böcker, för Den åttonde dödssynden gav verkligen mersmak.

Stort tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus, Adlibris eller hos din lokala bokhandel.

Betyg 5 av 5

16 reaktioner till “Den åttonde dödssynden av Rebecka Edgren Aldén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.