9789137144306_200_allting-trasigt-ska-bli-helt

Kommissarie Helena Mobackes liv håller på att komma på rätt kurs igen. Efter förlusten av sonen Anton följde en nattsvart tid, men Helena har nu funnit kärleken på nytt och ser ljusare på framtiden. Hennes kollega Herman Tingwall däremot brottas med samvetskval och hur det förflutna håller på att komma ikapp honom med stigande ålder. När Herman under gatukravaller i Skärholmen träffas av en gatsten i huvudet blir det någon sorts väckarklocka om att hans liv inte kommer fortgå föralltid och att han borde se till att rena sitt samvete medan tider är.

Under kravallerna i Skärholmen blir också en man i sextioårsåldern knivskuren till döds. Ett gäng invandrargrabbar med 15-årige Zemar som huvudmisstänkt pekas ut för dådet och genast är debatten om invandringspolitiken igång. Men snart visar det sig att Zemar inte kan vara den som mördade Gunnar Andersson. Även om det inte går att utesluta att han blev ett offer för gatustriderna börjar Helena Mobacke och hennes team misstänka att mordet var överlagt och att mördaren enbart använde kravallerna som den perfekta täckmanteln. Det måste i så fall innebära att mördaren är någon som återvänt från Gunnars förflutna…

Allting trasigt ska bli helt är den tredje boken i serien om Helena Mobacke. Mina recensioner av tidigare böcker finns här och här. Liksom i de tidigare böckerna skriver Johanna Mo med ett språk av god kvalitet och med bra driv i sin berättelse. Samtidigt vilar det ett saktmod och en eftertänksamhet över boken. Det är spännande, men det är ingen action-thriller. Johanna Mo väljer istället att hålla sig nära verkligheten och att skildra den lilla människan. Det gör att boken känns väldigt realistisk och väl genomtänkt. Skulle jag jämföra med någon annan svensk författare är Tove Alsterdal den jag först kommer att tänka på. Med tanke på att hennes deckare prisats av bland annat Svenska deckarakademin är jämförelsen menad som en komplimang.

Helena Mobacke är ännu en deckarkaraktär med en stor sorg i bagaget. Jag uppskattar dock att Johanna Mo låter henne släppa sorgen en aning och gå vidare. Många deckarkaraktärer gör det omvända, och därför känns det uppfriskande att Helenas framtid ljusnar lite. I den förra boken, Vänd om och var stilla, tog Therese Jansson, en av Mobackes kollegor, lite mera plats, denna gång är det Herman Tingwalls tur. Det tycker jag är ett bra grepp för att få serien att utvecklas, man lär känna hela gruppen närmare på så vis och Johanna Mo visar här hur skicklig hon är på att teckna karaktärer. För den som är sugen på att läsa en välskriven deckare som skildrar vår samtid väl är Allting trasigt ska bli helt ett utmärkt val.

Tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Allting trasigt ska bli helt av Johanna Mo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.