9789137144627_200_de-ode-falten

Livet går sin gilla gång för rättsarkeologen Ruth Galloway och hennes vänner ändå tills en grävmaskinist stöter på resterna av ett flygplan från andra världskriget. I cockpit sitter en död människa, och det är enkelt att konstatera att han blev mördad eftersom han har ett skotthål i pannan. Kommissarie Harry Nelson kallar Ruth till platsen, och hon är ganska snart på det klara med att mannen i flygplanet inte kan ha legat där hela tiden eftersom jordmånen inte skulle ha bevarat kroppen på det sätt som nu har skett. Han har i avlidet tillstånd flyttats dit. Mysteriet tätnar när den döde visar sig vara en släkting till familjen på det närbelägna godset, och ännu dunklare kommer det att bli när det står klart att mannen i flygplanet antogs ha dött i en annan flygkrasch till havs…

De öde fälten är den sjunde boken om Ruth Galloway och alla hennes färgstarka bekanta. Ruth och Harry Nelson dras till varandra som med magnetism både på det privata och det professionella planet. Nelson är far till Ruths dotter Kate, och i periferin spelar också Harrys kollegor samt Ruths druidvän Cathbad en stor roll i alla böckerna. Det är oundvikligt att det blir en deckarserie som präglas starkt av karaktärernas privatliv. Kanske kunde man önska att deckargåtan fick ta lite större plats, men på det hela taget tycker jag att Elly Griffiths sköter det hela snyggt och hon skriver onekligen rasande spännande.

I just den här boken är det Nelsons kollega Dave Clough som intar en mer central roll då han inleder ett förhållande med en av döttrarna till familjen på det närbelägna godset. Han har ingen aning om vilka risker har tar och vad det kommer att kosta honom. Jag gillar att Griffiths låter fokus växla lite mellan de fasta karaktärerna, det gör att man får lära känna dem en efter en, samt att serien inte stagnerar.

Det jag kanske är allra mest svag för, förutom den härliga blandningen av historia och kriminalgåta som Ruths yrke ger upphov till, är den typiskt brittiska underfundiga humorn som finns invävd i hela berättelsen. Elly Griffiths är verkligen en mästare på avvägningar när det kommer till den punkten, hon skriver underhållande men behåller samtidigt allvaret som ond bråd död faktiskt kräver. Kort sagt, mycket bättre än så här blir det inte när det kommer till brittiska mysdeckare.

Tusen tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret i form av e-bok.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 5 av 5

13 reaktioner till “De öde fälten av Elly Griffiths

    1. Jag får pinga manuellt om det ska funka, alltså gå in på http://www.twingly.com/ping/ , klistra in länken till min recension och sedan är det bra att klicka på PING. Man måste länka till bokens sida på t ex bokus i inlägget också, alltså länka till den sida där man vill att ens egen länk ska synas senare. Hoppas du får det att funka 🙂

      1. Varje bok har ju en sida där man kan läsa om handling mm hos Bokus och Adlibris. Om du klickar på länken där jag skriver köp den hos Bokus eller Adlibris längst ner i recensionen ser du vad jag menar. Gör en länk till den typen försäljningssida i ditt recensionsinlägg. Sen pingar du en länk till ditt inlägg hos Twingly.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.