9789175790725_200_den-fallande-detektiven_pocket

I den andra delen i serien om polisen Leo Junker har vintern kommit till Stockholm. Det är en av århundradets värsta snöstormar i antågande, och även julen väntar runt hörnet. Leo Junker är åter i tjänst efter avstängningen, men hans mentala hälsa är inte den bästa. En natt kommer larmet om ett mord i Vasastan. Offret är en sociolog från Stockholms universitet. Han har forskat om olika extremistiska grupperingar både på höger- och vänsterkanten. Spåren efter gärningsmannen leder också mot dessa grupperingar, inte minst eftersom forskaren i fråga haft ett förflutet där själv. Frågan är bara om Leo Junker och hans kollega Gabriel Brinck kommer hinna ta reda på vem som dödade mannen, hans egna eller de radikala motståndarna, innan SÄPO kommer och lägger locket på.

Christoffer Carlsson har skrivit en deckare som har starka tidsmarkörer och djup förankring i vår direkta samtid. Det är en politiskt präglad berättelse om två ytterligheter på åsikternas arena, och allting som rör sig däremellan. Just det här med att fånga samtiden gör Christoffer Carlsson väldigt bra. Han har tagit vår tids kanske hetaste debatt och använt den som fond åt sin deckare.

I den förra boken, Den osynlige mannen från Salem, var huvudpersonen Leo Junker avstängd från sin tjänst men blev ändå inblandad i ett mord som visade sig vara kopplat till hans egen person och förflutna. I den här boken använder sig Carlsson mer av den klassiska mallen för en polisroman, och det gillar jag. Är det någonting som Christoffer Carlsson också behärskar till fulländning så är det miljöbeskrivningarna. Stämningen i det iskalla Stockholm och den annalkande snöstormen bidrar till att trissa upp känslan av annalkande fara och att tiden är knapp. Ett mycket skickligt trick av författaren att använda yttre omständigheter för att förstärka sin berättelse.

På det hela taget tycker jag att Den fallande detektiven är en mycket välskriven och spännande bok. Jag har för vana att läsa flera böcker samtidigt, men då jag hade kommit in i den här bokens handling fick jag lägga undan allt annat och sträckläsa den till slutet. Jag kan dock tycka att alla turer kring det politiska och SÄPO: s hemlighetsfulla inställning ibland blir lite snårig. Någonting får mig att tappa den röda tråden vid ett par tillfällen, men som tur är hittar jag den snabbt igen. I dagarna kommer nästa bok om Leo Junker, Mästare, väktare, lögnare, vän. Vill jag läsa den? Jo, men det är väl självklart.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5 

9 reaktioner till “Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.