9789175034522_200_doden-tankte-jag-mig-savand-om-och-var-stilla_pocket

De två första böckerna om kriminalkommissarie Helena Mobacke, skrivna av Johanna Mo, ges ut i pocket i en dubbelvolym. Här nedan följer en recension av Vänd om och var stilla, den andra boken i serien. Recension av den första boken finns här: Döden tänkte jag mig så


Vänd om och var stilla av Johanna Mo

Två unga kvinnor hittas mördade inom loppet av bara några dagar, till synes utan någon gemensam nämnare. Lovisa var en student som ville vara ute i svängen och som ständigt verkade ha obegränsad tillgång till pengar, medan Malin var en egenföretagare och en grubblare. Ingenting tyder på att de någonsin har träffats, men likväl leder spåren för Helena Mobacke och hennes utredningsgrupp åt samma håll. Det verkar som att Malin var aktiv i en religiös sekt, men den verkar omöjlig att spåra.

Samtidigt kämpar Helena Mobacke med sin tillvaro efter att hennes son Anton några år tidigare mördats som en repressalie mot Helena under en mordutredning. Det råder också stora spänningar inom gruppen. Niklas är son till en polismästare och har svårt att ta order från Helena. Frågan är om det kan lyckas ena sina krafter i jakten på mördaren.

I den första boken om Helena Mobacke, Döden tänkte jag mig så, vilade sorgen och förtvivlan över den förlorade sonen som ett tungt, svart draperi över hela berättelsen. Det är först i den här boken som Johanna Mo lättar lite på förlåten och jag på allvar känner att jag får lära känna huvudpersonen som människa och inte bara som sörjande mor. Det känns positivt, för även om sorgearbetet säkerligen var träffsäkert skildrat var det ganska nedslående läsning.

När det gäller själva deckarintrigen väljer Johanna Mo att jobba mera med psykologisk spänning än med actionscener. Gott så, men det skulle behövas lite flera oväntade vändningar för att trissa upp spänningen. Så är det detta otyg att jag som läsare får veta vem mördaren är och hans bevekelsegrunder i ett tidigt skede. Det förtar också spänningen en del och ger ett litet minus i betyget.

Boken har fina kvalitéer också. Språket känns välarbetat och håller en ovanligt hög klass för att vara den deckare. Hela berättelsen känns väldigt väl genomtänkt och att den verkligen vill skildra någonting mer än bara om våld och blod. Det gillar jag. Johanna Mo är också väldigt duktig på att teckna karaktärer. Sympatisk eller osympatisk, det är svårt att inte känna något alls för människorna vi lär känna i Vänd om och var stilla. Boken är också mycket lättläst med korta kapitel som gör att man ständigt vill fortsätta ”bara lite till”. Ett plus i kanten för det. Jag fortsätter följa Johanna Mo och Helena Mobacke med spänning. Nyligen kom den tredje boken i serien, Allting trasigt ska bli helt.

Tack till Månpocket för recensionsexemplaret!

Köp dubbelvolymen hos Bokus eller Adlibris

Betyg -4 av 5

Den tredje boken i serien:

9789137144306_200_allting-trasigt-ska-bli-helt

2 reaktioner till “Döden tänkte jag mig så / Vänd om och var stilla av Johanna Mo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.