9789100146214_200_mr-mercedes

I sviterna av finanskrisen har många amerikaner förlorat jobbet. När det är dags för jobbmässa i en av stadens största lokaler ringlar sig kön lång redan i gryningen. Hoppet om att hitta ny sysselsättning lever, tills en galen man kör rakt in i folkhopen med en Mercedes Benz.

Månaderna går och den pensionerade kriminalaren Bill Hodges får ingen ro. Så kontaktas han av en man som kallar sig ”Mr Mercedes” och som upplysningsvis vill meddela att han är den som döda åtta personer den där morgonen med hjälp av en stulen bil. Bill Hodges som tidigare sett livet mest i svart hittar gnistan igen och tar upp jakten. Han är fast besluten att hitta Mr Mercedes, men hans pensionering gör att det måste ske på mera oortodoxa vägar. Till sin hjälp har han bland annat Jerome, en ung, svart man med en stor begåvning och kunskap som Hodges själv saknar om teknik och datorer. De bildar ett annorlunda radarpar, men det är inte ofarligt att leka katt och råtta med en man som Mr Mercedes.

Skräckmästaren Stephen King har slagit sig på att skriva kriminalthrillers, utan övernaturliga inslag. Detta är hans debut inom det området, och eftersom jag inte är någon vän av det oförklarliga passar det mig ganska bra. King visar att han är en erfaren och pålitlig författare, han kan alla knepen och vet hur man använder dem. Inte minst vet han hur man skräms. Boken är spännande och bjuder på om inte oväntade så i alla fall medryckande twister på de rätta ställena.

Det enda som irriterar mig och som ger ett stort minus är att såväl detektiven som gärningsmannen är så oerhört stereotypa. Av en man med Stephen Kings fantasi hade jag faktiskt förväntat mig mer. Behöver deckargenren verkligen ännu en sliten, överviktig och suicid f d polisman som känner sig överflödig efter pensioneringen? Det vimlar redan av dem. Ett litet plus i kanten kan jag dock ge för hans medhjälpare Jerome som bidrar till att röra om lite bland dammet. Även gärningsmannen känns som det går tretton på dussinet av inom deckargenren, exakt hur går jag inte in på eftersom det inte är meningen att denna recension ska avslöja för mycket.

Mr Mercedes är första delen i en trilogi om Bill Hodges, och trots min skepsis mot valet av karaktär kan jag nog tänka mig att läsa mera tack vare bokens övriga kvalitéer.

Stort tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret i form av en e-bok.

Köp den hos Bokus eller Adlibris

Betyg -4 av 5

7 reaktioner till “Mr Mercedes av Stephen King

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.