9789137144818_200_skuggan-av-ett-ar

Lila har just genomlidit en stor förlust då en olycka ledde till att hon födde sitt barn för tidigt med följd att dottern inte överlevde. Hon kämpar för att hitta tillbaka i tillvaron, och när hon en dag får ett bud med en nyckel till ett hus hon fått ärva visar det sig att det kommer att bli stugan belägen mitt ute i ödemarken som blir Lilas räddning. Hon har ingen aning om vem det är som låtit henne få det fallfärdiga lilla huset, men hon känner ett starkt band till platsen och tar itu med renoveringen. Hon möter också William, en bonde i trakten, som kommer att bli både en god vän och ett stort stöd.

Trettio år tidigare slår sig en grupp bohemiskt sinnade studenter ned i stugan. Gruppens naturlige ledare Simon tycker att de ska stanna på den idylliska platsen och testa på ett år av självhushållning. De ska odla själva och leva av det skogen ger. Kat, som dyrkar den karismatiske Simon, den inbundne bondsonen Mac och paret Ben och Carla är alla med på idén, men allteftersom vintern lider och det blir kärvare att överleva i stugan ökar spänningen inom gruppen. När så Kats syster Freya ansluter sig till dem är det som att släppa in en katt bland hermelinerna, deras roller rubbas och ingenting blir sig likt. Hur det trettio år senare utgör en förklaring till Lilas suddiga minnen och anknytning till stugan vet bara de sex personer som befann sig i huset den där vintern 1980.

Skuggan av ett år är Hannah Richells andra bok, även debuten Systrarna Tides sista sommar finns utgiven på svenska. Böckerna är fristående.

Det är lätt att fatta tycke för Lila. Hon är en karaktär som gått igenom en hemsk förlust, och man förstår mycket väl att hon inte känner sig på topp. Även om jag uppskattar den delen av boken som utspelar sig i nutid mycket tack vare Richells träffsäkra förmåga att skildra känslor är det partierna som utspelar sig i det förflutna som i mitt tycke är det mest spännande.

Hannah Richell har verkligen lyckats fånga det psykologiska spelet inom en grupp människor som är isolerade under knappa förhållanden på ett riktigt bra sätt. Jag tycker boken blir väldigt spännande för att vara en roman, och vad det egentligen var som hände mellan dem den där vintern vet man inte säkert förrän sista sidan. Richell är också skicklig på att bygga upp stämningen och skildra miljöer. Ibland är det så laddat där i stugan att det nästan går att ta på. Jag sträckläste verkligen Skuggan av ett år, och även om boken kanske kunde ha varit lite stramare hållen och mindre känslosam, så berörde den verkligen mig. Jag är riktigt glad att jag har Systrarna Tides sista sommar oläst, för jag tror jag har hittat en ny favorit. Hannah Richells böcker passar utmärkt för den som vill hitta nya läsning i liknande anda som Jojo Moyes och Lucy Dillons författarskap bjuder på.

Stort tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 5 av 5

9 reaktioner till “Skuggan av ett år av Hannah Richell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.