9789137142197_200_historien-om-quiet-dell

Asta Eicher är mor till tre barn, men tillvaron som änka är inte enkel. En gång var hon en yrkesverksam konstnär som designade silverföremål, men nu tycks det som att det enda alternativet som återstår är att hitta en rik man som vill ta sig an familjen och ta henne till sin hustru. Hon blir bönhörd då hon får kontakt med Cornelius Pierson, men det Asta inte vet är att han är en mördare som begraver sina offer på bakgården i Quiet Dell. Hon följer honom dit, och när han en vecka senare kommer för att hämta även barnen är hela familjens öde beseglat.

Familjen Eicher är död, men journalisten Emily fortsätter att följa deras öde då fallet nystas upp. Bit för bit av alla de grymheter mannen som utgav sig för att heta Mr Pierson har begått kommer i dagern. Ingenting kommer att bli sig likt för människorna i den amerikanska mellanvästern. För Emily blir också historien om Quiet Dell en väg som leder henne till kärleken, och med sig har hon familjen Eichers kloka hund Duty, den ende som såg Cornelius Pierson för den han verkligen var.

Jayne Anne Phillips tillhör en av USA: s mest hyllade författare, och Historien om Quiet Dell är den första boken av henne som jag läser. Berättelsen grundar sig på verkliga händelser och personer, massmördaren som på 1930-talet lurade änkor att gifta sig med honom för att sedan döda dem och begrava dem på sin gård i det lilla samhället Quiet Dell har funnits på riktigt. Här har dock Phillips berättat historien genom att skildra familjen Eichers öde i romanform.

Språket är vackert och flyter lätt under läsningen. Phillips fångar många nyanser i denna fruktansvärda historia, hon gör den mångbottnad och låter oss se vad den får för konsekvenser för ett flertal vitt skilda personer. Jag är inte helt tillfreds med de partier där dottern Annabel Eicher ser ner på världen från de döda, men det kan bero på att jag överlag har svårt för sådana inslag i litteratur. Dessa partier är dock få i boken.

Eftersom Jayne Anne Phillips bok är en roman skildras fallet Quiet Dell i ett långsamt tempo som skiljer sig stort från deckargenren. Jag uppskattar det på många sätt, men jag tycker också att det ibland går lite väl sakta och att det blir lite för många detaljer. Även om berättelsen blir finstämd så tycker jag att den hade behövt lite mera driv i handlingen för att verkligen fängsla mig som läsare till 100 %. Men visst är det en bok som är både läsvärd och otäck, och kanske passar den allra bäst för de läsare som vill ha drama, men inte i deckarformat.

Stort tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3+ av 5

6 reaktioner till “Historien om Quiet Dell av Jayne Anne Phillips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.