9789174995688_200_livets-dodens-villkor

Ruby Trick är tio år och mycket fascinerad av både livet och döden. Hennes stora förebild i en värld av elaka skolkamrater och allmän motighet är hennes pappa John, en arbetslös grovarbetare som mest går och drar efter att lågkonjunkturen tagit alla jobb från den lilla orten Limeburn belägen vid havet. Ruby brukar få följa med sin pappa på fisketurer och till hans cowboyklubb om kvällarna, medan mamma Alison som försörjer familjen tycker att John borde ta mera ansvar och se till att dottern kommer i säng. Plötsligt händer något som kommer att förändra den lilla byn för alltid. Flera flickor hittas mördade och avklädda nakna. Det sista de tvingades göra innan de dog var att ringa hem till sina mammor och ta farväl. Ruby Trick finner nu döden än mer fascinerande, men samtidigt kan den också komma obehagligt nära.

Livets och dödens villkor är den femte boken av Belinda Bauer som översatts till svenska. Den är helt fristående från Exmoor-trilogin som inleddes med kritikerhyllade Mörk Jord.

Belinda Bauer har ett sätt att skilda människors svaghet och utsatthet som gör att böckerna kryper mera under skinnet än den mest våldsamma action-thriller. Här är det psykologin som gör jobbet och skapar obehaget. Hon har också en otrolig förmåga att skildra sina karaktärer trovärdigt. Det är aldrig de rika och fina som spelar huvudrollen, utan den vanliga lilla människan någonstans på den engelska landsbygden.

Bauer använder också miljöerna i boken på ett skickligt sätt som förstärker obehaget. I den här berättelsen är det havet och dess ostoppbara naturkrafter som lurar mörkt och hotfullt i bakgrunden redo att sluka både Ruby och de andra invånarna i Limeburn. Trots lovord var jag inte helt frälst av Mörk jord, men Livets och dödens villkor tycker jag mycket om. I mitt tycke är det Belinda Bauers bästa bok hittills.

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Köp boken som pocket här eller här. Släpps i augusti.

Betyg 4 av 5

I augusti kommer även en ny bok av Belinda Bauer på svenska: Det slutna ögat.

9789176455548_200_det-slutna-ogat

13 reaktioner till “Livets och dödens villkor av Belinda Bauer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.