9789100143527_200_tre-koppar-choklad

Sara är chokladkonditor i Barcelona och lever i ett harmoniskt äktenskap med sin make. Det är så perfekt allt verkar på ytan. Men i hemlighet utspelar sig ett triangeldrama eftersom Sara under alla år har varit otrogen med makens bästa vän. Allt började den där natten för länge sedan när hon köpte den antika chokladkannan som rymde exakt tre koppar choklad.

Under 1800-talet tillhörde chokladkannan Aurora, som växte upp som sällskapsdam åt en fin flicka som sedan rymde med en operasångare till föräldrarnas fasa. Aurora älskade chokladkannan och såg till att få den med sig då hon fick sparken från familjen. Under alla år har hon ångrat att hon stal den, men varje försök att återlämna den har misslyckats och Aurora finner sig i att det verkar som chokladkannan ska vara hennes. Den blir också nyckeln till hennes arbetsgivares hjärta. Den gamle doktorn faller handlöst för Aurora och hennes varma choklad.

Under 1700-talet kommer den franska prinsessan Madame Adélaïdes sekreterare till Barcelona tillsammans med Frankrikes främsta chokladmästare. Här träffar han Marianna som kämpar för att få behålla sin chokladbutik trots att maken är död och kvinnor inte får inneha ämbetet chokladmästare eller något annat yrke som tillhör ett skrå. Med sig har han en present från den franska prinsessan, en utsökt chokladkanna som rymmer exakt tre koppar choklad.

I Care Santos bok är det alltså chokladkannan som är huvudperson och den röda tråden genom berättelsen. Jag gillar upplägget, och trots att jag till en början är skeptisk till att börja i modern tid för att sedan resa bakåt så uppskattar jag även det greppet mer och mer ju längre jag läser. Care Santos har tagit lite feelgood, lite historia och en rejäl dos choklad och vispat om i sin lilla kanna, och resultatet blir mycket lyckat. Det största problemet är egentligen att jag blir så extremt sugen på choklad medan jag läser.

Personligen tycker jag bäst om de två berättelser som utspelar sig i historiska miljöer, framförallt den om Marianna. Sara däremot tycker jag inte alls om, hon blir ganska självisk och hennes triangeldrama intresserar mig inte så mycket som jag tror att författaren hade hoppats på. Eftersom den berättelsen är den första i boken leder det till att jag tycker boken har lite lång startsträcka. Jag tycker också att Care Santos har en lite väl stor fallenhet för att breda ut sig om detaljer som inte tillför berättelsen så mycket, men det är jag ändå beredd att förlåta när jag får en stor dos choklad och en utflykt till flydda tiders Barcelona.

Stort tack till Albert Bonniers förlag för det fina recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

8 reaktioner till “Tre koppar choklad av Care Santos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.