9789164222725_200_jarnblod_ljudbok

I snart två decennier har Liza Marklund skrivit böcker om Annika Bengtzon och livet på en svensk kvällstidning. Hon har ofta valt att spegla samhället så som det ser ut för stunden, att lägga stor tonvikt vid etiska dilemman och moral, samt att lyfta fram den lilla människan. När Liza Marklund introducerade Annika Bengtzon var hon en karaktär som stack ut. Hon stod för sina principer och åsikter även när det stormade, hon var stark men hade också en skör sida och hon var en småbarnsmor med rötterna i ett litet brukssamhälle. Nu går en era i den svenska kriminallitteraturen i graven, för Järnblod är den sista och avslutande boken om Annika Bengtzon.

Annika Bengtzon har i den här boken som vanligt många järn i elden. Hon skriver på uppföljande reportage om sin allra första artikel om Josefine som mördades i boken Studio sex, där förövarna aldrig dömdes. Tidningen skriver också om en man som erkänt en serie mord men som verkar vara något av en rättslig katastrof eftersom han omöjligen kan ha begått dem. Samtidigt pågår rättegången mot Timmermannen som förekom i Lyckliga gatan och utredande polis är Nina som förekom i bland annat boken En plats i solen. Slumpen kommer också att föra utredningen till de norrländska miljöer som Annika Bengtzon blev bekant med i Den röda vargen. På många sätt knyter Marklund samman hela sin bokserie nu i denna sista bok. Och så kommer beslutet att tidningens utgivning i pappersform ska läggas ned.

Plötsligt hör Annikas mamma och svåger av sig, hennes syster Birgitta är försvunnen. Annika misstänker att hennes syster har försvunnit på frivillig väg, men mamma Barbro är övertygad om motsatsen. Många såriga minnen från Annikas barndom och den sista tiden i hemorten Hälleforsnäs kommer upp till ytan, liksom den kyliga relationen till systern och modern. Annika gör vad hon kan för att leta efter Birgitta, men det är inte helt lätt att hitta någon man inte längre känner.

Järnblod är en bok som genomsyras av det förflutna på många sätt. Det är gamla spöken, men också förmågan att gå vidare in i framtiden med avslutade kapitel i sitt liv som är själva temat. Kanske är det också precis så det ska vara när man avslutar en serie, men hela boken har en melankolisk underton och Annika Bengtzon tänker mycket på det som hänt henne under åren. Detta leder också till många återblickar till Marklunds tidigare böcker. Eftersom det är ganska länge sedan jag läste de första har jag ibland svårt att komma ihåg alla detaljer och det gör mig lite vilsen.

Den melankoliska tonen leder också till att Järnblod är skriven i ett långsammare tempo än vad man är van vid när det gäller Liza Marklunds böcker. Det dröjer ganska länge innan själva intrigen i just denna bok, att Birgitta är försvunnen, kommer in i handlingen. Jag hade gärna sett att Marklund gav den delen av berättelsen lite mera utrymme och energi.

Något som jag däremot tycker väldigt mycket om och som också var en av anledningarna till att jag kom att uppskatta böckerna om Annika Bengtzon så väldigt mycket då för längesedan är Marklunds sätt att beskriva livet i en liten bruksort. Det lilla samhället i Södermanlands skogar och hur Annikas uppväxt såg ut går rakt in i mitt hjärta för det är så otroligt bra och träffsäkert skildrat hur livet på en liten ort kan te sig.

Visst känns det sorgligt att tiden med böckerna om Annika Bengtzon är över. Samtidigt tycker jag att Marklund avslutar serien med flaggan i topp för Annikas del och det tycker jag känns helt rätt. Jag tycker också att det är klokt som författare att inse att var sak har sin tid, och att även en omåttligt populär bokserie kanske ska avslutas innan den hinner bli något annat. Jag hoppas och önskar i alla fall att Liza Marklund fortsätter skriva och att vi får följa henne i nya berättelser i framtiden, för det vore väldigt tråkigt om en av Sveriges bästa författare lade pennan på hyllan för gott.

Tusen tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Nu på lördag den 4 juli sommarpratar Liza Marklund i P1, bland annat om boken Järnblod.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Järnblod av Liza Marklund

  1. Kommer väl till denna så småningom, hoppas jag. Men visst är det bra att sluta medan böckerna fortfarande är bra.

  2. Uppväxt i Hälleforsnäs så stavas det inte som du skrivet Helleforsnäs ,och det som skrivs i böckerna om Hälleforsnäs med omnejd stämmer,det är därimo vissa saker som jag skulle villa fråga Liza om får se om den dagen kommer.Vet att har haft hjälp av Hellström om skrivandet om Bruket.//
    KJell Posse

    1. Ber om ursäkt för felstavningen! Ska se till att korrigera det. Bruksmiljöer är intressanta att läsa om, men i fiktiva berättelser kan man ju aldrig vara säker på vad som är fakta och vad författaren diktat ihop. Känner man en ort väl genomskådar man såklart eventuella brister ganska enkelt också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.