9789174750959_200_den-roda-drottningen_pocket

Text från Bokus: I inbördeskriget som kallas rosornas krig stred två släkter mot varandra. I varje släkt fanns en mäktig kvinna, beredd att offra allt för Englands tron. Här får vi följa Margaret Beaufort – den röda drottningen.

Margaret Beaufort är övertygad om att hon och hennes ätt, släkten Lancaster med en röd ros i vapenskölden, är satta att härska över England. Men hennes ambitioner ignoreras, till och med av hennes egen mor. Sviken av alla och bortskickad till Wales för ett kärlekslöst äktenskap smider Margaret planer. Hennes son ska i alla fall inte glömmas bort. Hon bestämmer sig för att han en dag ska bli Englands kung, oavsett vad det kommer att kosta henne, England eller den lille pojken.


Margaret Beauforts liv präglades av släktkriget om den engelska kungakronan som gått till historien som Rosornas krig. Philippa Gregory fångar detta mycket väl, men samtidigt tycker jag att Margarets hat mot sina rivaler leder till lite för många upprepningar. Kapitel efter kapitel ältar hon hur mycket hon hatar huset York, hur ingen tar henne på allvar och hur hon, trots att hon är så gudfruktig och helt i avsaknad av dödssynden högmod, blir förbigången trots sin höga rang. Lite bittert och lite tjatigt kan jag tycka.

Samtidigt älskar jag språket och miljön i Philippa Gregorys bok som är den andra delen i en trilogi om kvinnorna bakom Rosornas krig. Boken kan dock läsas helt fristående om man känner för det. Jag tycker det är ett smart drag av författaren att skildra de olika lägren och synvinklarna som fanns om vem som skulle regera England genom att i varje bok berätta ett nytt levnadsöde, men som samtidigt vävs in i varandra. Philippa Gregory får mig också att förstå de snåriga släktrelationerna i 1400-talets engelska kungahus, och för det får boken ett stort plus. Boken är ett måste för alla Tudor-fantaster: Margaret Beaufort var mor till Henrik VII och det var hennes förtjänst i stora drag att Tudor-ätten hamnade på den engelska tronen med allt vad det kom att innebära för historieskrivningen.

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Den röda drottningen av Philippa Gregory

  1. Älskar böckerna i den här serien. Gregory gestaltar dessa kungliga damer så fantastiskt. Gillar engelsk historia så de passade mig bra.

  2. Jag gillar verkligen Philippa Gregorys böcker. Tycker hon får med den historiska känslan utan att det känns som en historielektion ( vilket jag inte alltid har något emot, men ibland vill man ha läsupplevelsen även med historiska böcker ).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.