9789187783005_200_handlaren-fran-omsk

Handlaren från Omsk är den fristående fortsättningen på Dirigenten från S:t Petersburg. Återigen får vi stifta bekantskap med Tom Blixen, en svensk affärsman bosatt i Moskva, och hans vän överåklagare Skurov.

När den svenske ambassadörens son hittas död är skandalen ett faktum. Mycket tyder på att det var en överdos som tog hans liv, särskilt eftersom hans damsällskap också återfinns utslagen av narkotika, men vid liv. Men Skurov och hans adept Anton är inte beredda att avskriva fallet så enkelt, de tycker båda att det verkar finnas saker som inte stämmer i fallet med den döde ambassadörssonen. Så blir även hans assistent knuffad framför tåget, och allting börjar peka mot det företag där de båda arbetade.

Tom Blixen har sedan händelserna i Dirigenten från S:t Petersburg lagt karriären på hyllan och överlåtit åt sin sambo Rebecca att göra storaffärer på den ryska finansmarknaden. Men livet som hemmaförälder börjar bli tröttsamt och när han blir nästintill headhuntad av ett stort ryskt företag som arbetar med vapenexport tackar han ja. Dock helt ovetande om att det är den döde ambassadörssonens post han erbjuds med allt vad det innebär av hemligheter och moraliska dilemman.

Liksom i den första boken om Tom Blixen är stora delar av handlingen förlagd till den ryska finansmarknaden. Det är stora företag som gör stora affärer och eftersom ekonomi inte är mitt främsta intresse är det inte alltid helt intressant. Men Grebe & Leander-Engström finner en bra balans genom att väva samman detta med privatliv, rysk kultur och spännande actionscener. Resultatet blir en annorlunda deckare i en miljö som vi svenskar befinner oss nära, men samtidigt väldigt långt ifrån. Det är spännande att läsa om det stora landet i öst vars historia och kultur liknar vår egen, men samtidigt skiljer sig enormt.

Både Tom Blixen och hans vän överåklagare Skurov är sympatiska karaktärer som kämpar för rättvisa och moral i ett samhälle som inte alltid bryr sig om denna typ av hederskodex. I Handlaren från Omsk står vapenhandel av den illegala sorten i fokus, något som ständigt känns brännande och aktuellt. Jag tycker att den här deckaren är både spännande och uppfriskande, men samtidigt hittar jag inte det där lilla extra som gör den till en bladvändare. Men den är helt klart läsvärd.

Köp boken hos Bokus och Adlibris

Boken finns som pocketbok utgiven av Ponto Pocket.

Betyg 3+ av 5

2 reaktioner till “Handlaren från Omsk av Camilla Grebe & Paul Leander-Engström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.