9789187343575_200_etthundra-mil_pocket

Jess sliter dag och natt för att försörja sina två barn, en dotter med läshuvud och fallenhet för matematik och Nicky som egentligen är hennes bonusbarn och samhällets hackkyckling. Barnens pappa har inte bidragit till ekonomin eller med sin fysiska närvaro de senaste två åren. Så får dottern Tanzie ett erbjudande om att gå i en privatskola med chans att satsa på sin talang för matematik, men trots att hon kommer att få ett stort stipendium har inte Jess tillräckligt med pengar för att finansiera skolgången. Lösningen verkar finnas i att Tanzie skulle kunna vinna pris i en mattetävling. Men tävlingen är i Aberdeen och de bor i Southampton.

Ed är en finansman som sitter i klistret rejält. Han är anklagad för insiderbrott och riskerar att förlora allt samt ett fängelsestraff. Av en händelse råkar det vara Jess som städar hans lägenhet. När Ed inser att familjen verkligen skulle behöva ta sig de etthundra milen till Aberdeen erbjuder han sig att skjutsa dem, tvärs mitt emot hans principer. Det blir inledningen på en spännande resa och ett stort äventyr som kommer att förändra livet för dem allihop.

Etthundra mil är den fjärde boken av Jojo Moyes som ges ut på svenska av Printz Publishing. De tidigare böckerna, bland annat Livet efter dig, har blivit stora försäljningssuccéer och Moyes har i Sverige vunnit en hängiven läsarskara.

I Etthundra mil bjuder Moyes oss återigen på en bitterljuv historia med skickligt tecknade karaktärer som är lätta att känna för. Jag gillar att inte allt är så glamouröst i den här berättelsen. Jess kämpar verkligen för att få ihop ekonomin och att göra det bästa för sina barn. Men allting verkar vilja gå henne emot. Att tycke kommer att uppstå mellan henne och Ed är ganska enkelt att räkna ut, men vägen dit är trots allt lika spännande. På många sätt är det här också berättelsen om utanförskap. Jess barn blir mobbade i skolan, och trots att hon försöker få stopp på det tycks ingen ta henne på allvar eftersom hon inte har en hög position i samhället. Barnen blir retade för att de är annorlunda med hemsydda kläder och Tanzies stora fallenhet för matematik. Tänkvärt och med hög igenkänningsfaktor.

Jojo Moyes lyckas fånga ett brett spektra av känslor i denna riktigt välskrivna roman. Hon fångar vardagen och bitvis är berättelsen skildrad med glimten i ögat. Det enda jag tycker drar ner betyget en liten smula är att tekniken hon använt med att återberätta historien genom flera karaktärer leder till en del upprepningar. Jag har ingenting emot det sättet att berätta en historia på, men när händelserna bearbetas ur flera perspektiv blir det ibland så att samma information återkommer. Men egentligen är det ingenting som ska hindra någon från att läsa denna trollbindande pärla.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

10 reaktioner till “Etthundra mil av Jojo Moyes

  1. Jag har fortfarande inte läst något av Jojo Moyes,jag har inte ens köpt någon av hennes böcker. Även om det faktiskt var nära nu under pocketrean 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.