9789187441257_200_leon

Detta är den andra boken i serien om den unge talangfulle polisen Zack Herry och hand kollegor. Ett barn försvinner spårlöst från en flyktingförläggning. Men ingen saknar honom förrän han återfinns död på ett väldigt specifikt ställe; högst uppe i en industriskorsten. Inom kort får polisen också en film där pojken sitter inlåst i en bur och sedan attackeras av en man förklädd till lejon. Zack och kollegorna inser att det är en brutal barnamördare de jagar, men Zack är inte sig själv. Hans allt större missbruksproblem får hela tiden ett fastare grepp om honom och påverkar hans förmåga att tänka klart. Att hans polispartner Deniz säger åt honom på skarpen hjälper inte. Det är kickarna som håller Zack igång och hela hans liv håller på att förvandlas till ett parti rysk roulette, insatsen är hans eget liv. När kollegan Niklas återfinns dödad i ett industriområde och poliserna inser att han var lejonmannen på spåren ökar pressen på Zack ytterligare.

Kallentoft & Lutteman har återigen skrivit en hårdkokt berättelse om antihjälten Zack som står med ena foten inom polismakten och samtidigt har en stark anknytning till Stockholms undre värld genom sin umgängeskrets. Boken är bitvis ganska brutal, men också otroligt spännande. Kallentoft & Lutteman vet hur man fängslar läsarna, och inte ett enda ord känns överflödigt i den här boken. Allt som händer för handlingen framåt och alla trådar sammanfogas mycket skickligt i slutändan. Tempot är högt, det händer någonting hela tiden. Det gör att man helt enkelt inte kan sluta läsa.

Ett extra plus till Mons Kallentoft som också skriver serien om Linköpingspolisen Malin Fors, men inte för ett ögonblick behöver man oroa sig för att serierna ska likna varandra eller flyta samman. Böckerna om Zack är en helt annan berättelse, den enda likheten som finns är att huvudkaraktären har problem med ett missbruk. Det är också det enda som jag är lite tveksam till i berättelsen. Om Zack fortsätter i den här stilen håller han sig nog inte upprätt i många fler böcker. Samtidigt skulle inte berättelsen om Zack bli densamma utan detta inslag i hans karaktär.

Hatten av för två herrar som vet hur man skriver en perfekt hårdkokt deckare som lämnar läsaren andlös. Jag vill helt klart läsa mera om Zack så jag hoppas Kallentoft & Lutteman skriver så pennan (eller tangentbordet) glöder.

Tusen tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 5 av 5

13 reaktioner till “Leon av Mons Kallentoft & Markus Lutteman

  1. Zack har jag hemma i bokhyllan, har planerat att ta tag i den den här månaden då jag varit sugen på den en längre tid, har hört så mycket gott om den.

  2. Ja det är verkligen två skilda serier, men båda är i alla fall lika bra! Jag gillar Malin Fors-böckerna lite extra eftersom hon jobbar nära mina hemtrakter. 😛

  3. Jag har läst böckerna om Malin Fors och inte riktigt gillat dem fullt ut, även om intrigerna alltid är bra. Får se om jag vågar testa den här serien!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.