Anna Lihammer är fil. dr i Historisk arkeologi och debuterade som författare med Arkeologiska upptäckter i Sverige 2010. Hon har även skrivit Vikingatidens härskare (2012). Men sedan hände något. Anna bytte inriktning på sitt skrivande och 2014 kom Medan mörkret faller som belönades med Svenska Deckarakademins pris Årets svenska deckardebut. Boken är en deckare som utspelar sig 1930-talets Uppsala och nu i vår är Anna Lihammer aktuell med uppföljaren Än skyddar natten. Uppföljaren utspelar sig vid ungefär samma tid, men scenen för brottet är denna gång en annan. Böckerna om Carl Hell ges ut av Historiska Media. Här nedan kommer en intervju med Anna Lihammer där hon svarar på frågor om böckerna och sitt skrivande.

AnnaLihammerhalvfigur-FotoJohannaJeansson

 Fotograf: Johanna Jeansson – Bild från Historiska Medias hemsida.

Här finns länkar till mina recensioner av Anna Lihammers böcker:

Medan mörkret fallerÄn skyddar natten


Hej Anna, hur kommer det sig att du som är expert på Historisk arkeologi valde att skriva böcker som utspelar sig på 1930-talet? Vad fick dig att fastna för just den tidsperioden som bakgrund för dina böcker?

Som arkeolog har jag arbetat ganska mycket med den tiden. Bland annat med lämningar efter interneringsläger som fanns i Sverige på 1940-talet för människor som flydde andra världskrigets fasor, med utgrävningar av medeltida stadskvarter i Tyskland som bombats sönder och med lämningar efter människor som institutionaliserades och gömdes undan på vad som på den tiden kallades ”sinnessjukhus”.

Under 1930-talet mörknade Europa alltmer. Det är svårt och skrämmande att föreställa sig hur det var att leva i den samhällsutvecklingen.

Att du är extra intresserad av äldre historia avslöjar boktitlarna Arkeologiska upptäckter i Sverige och Vikingatidens härskare. Är det bara det som gäller eller är du intresserad av fler historiska epoker?

Jag är intresserad av många, men jag har framför allt arbetat med just vikingatid och 1900-talets första hälft.

Vad läser du då själv när du är ledig? Facklitteratur eller skönlitteratur?

Jag har nog ingen särskild genre som jag läser mer än andra, utan läser ganska varierat. Facklitteratur, skönlitteratur och många olika sorter inom båda. Sedan tycker jag mycket om sådana böcker som är lite både och, som Florian Illies 1913 till exempel.

Du har både skrivit böcker som baserar sig på fakta och som måste vara sakliga och korrekta, men även böckerna om Carl Hell som är skönlitteratur som tillåter fantasin att sväva fritt till stor del. Är det svårt att ställa om mellan dessa två olika typer av skrivande? Vilket är svårast att skriva?

Det är nog ingen av dem som är svårare än den andra, men de ställer olika utmaningar. Jag tycker väldigt mycket om båda, men just nu tycker jag nog romanformen är roligast. Men man vet aldrig…

Även om dina deckare är fiktiva så finns det också en stark historisk bakgrund vad det gäller tidsandan i 1930-talets Sverige och Europa. Hur stor del av arbetet med dessa två böcker har bestått av research?

Historieböcker och fakta har varit ingångar, men mycket av min research har varit av andra slag. Resor och besök på alla platser som historien utspelar sig på. Arkivstudier. Men också filmer, tidningsartiklar och romaner för att fånga in en tidsanda. Och så har jag läst mycket brev från den tiden också.

Polissyster Maria Gustavsson figurerar i böckerna om Carl Hell och har en nästan lika stor huvudroll som Carl. Hur fick du idén till karaktären Maria som på många sätt är en normbrytande kvinna för sin tid?

På 1930-talet gick det inte att själv välja vem man ville vara och hur man skulle leva. Klass och kön är två av de saker som i mångt och mycket avgjorde hur ens liv blev. Maria försöker på många sätt bryta sig ur den roll och de normer som begränsar henne. Liksom flera av de andra karaktärerna i böckerna kämpar hon för att bli respekterad.

Carl Hell känns som en ganska hemlighetsfull karaktär både i Medan mörkret faller och Än skyddar natten. Kommer det fler böcker i serien och kommer vi läsare i så fall att få lära känna honom bättre med tiden?

Just nu arbetar jag med en tredje roman i serien. Carl har många hemligheter, en del av dem även för sig själv, men man kommer att lära känna honom närmare.

Slutligen, om du fick tipsa om en bok inför sommaren som alla borde läsa, vilken skulle det vara?

Om man är intresserad av tiden jag skriver om är det framför allt två böcker jag skulle tipsa om. Dels Berlin Stories av Christopher Isherwood som utspelar sig strax innan, under och strax efter nazisternas maktövertagande och dels Ensam i Berlin av Hans Fallada som handlar om hur det var att leva under den nazistiska regimen.


 

9789175033761_200_medan-morkret-faller_pocket


9789175452340_200_an-skyddar-natten

8 reaktioner till “Författarintervju: Anna Lihammer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.