41045b

Foto: Helén Karlsson – Från Wahlström & Widstrands webbsida

Emelie Schepp är under våren aktuell med sina deckare Märkta för livet och Vita spår. Märkta för livet gavs tidigare i vår ut som pocketbok hos Månpocket och uppföljaren Vita spår kommer som inbunden bok och e-bok den 19: e maj. Böckerna handlar om åklagare Jana Berzelius och utspelar sig i Norrköping. Emelie Schepp gör också Deckarpodden tillsammans med författarkollegan Sofie Sarenbrant.

Här finns mina recensioner av Vita spår och Märkta för livet.

Besök även Emelie Schepps hemsida.


Emelie, kan du kort beskriva vad din nya bok Vita spår handlar om?

Vita spår är den andra delen i serien om åklagare Jana Berzelius. I första delen, Märkta för livet, får Jana reda på en hel del om sin mörka bakgrund. I Vita spår gör hon allt för att lägga den bakom sig. Men så stannar ett tåg i Norrköping, ombord har en ung kvinna hittats död, och Jana får i uppdrag att leda förundersökningen. Spåren leder mot en man hon helst av allt vill glömma, en man som vet för mycket om henne och hennes bakgrund, och hon inser att hon måste hitta honom innan polisen gör det. Annars riskerar hon att förlora allt.

Hur och var hittar du inspiration till ditt skrivande? Hur stor del av arbetet är research och hur stor del är din egen fantasi?

Inspiration får jag från böcker och film, och från händelser i vardagen. Precis som till Märkta för livet fick jag idén till Vita spår från en artikel. När jag skriver utgår jag alltid från det som finns i verkligheten, men ibland adderar jag med några extra detaljer för att berättelsen ska bli komplett. Jag skapade Jana ur min fantasi och gjorde henne till en dubbelkaraktär – å ena sidan är hon en framgångsrik åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler i samhället och å andra sidan bär hon på en mörk bakgrund och drar sig inte för att överträda lagar och regler för att dölja den.

Din första bok, Märkta för livet, gav du ut på egen hand. Vita spår ges ut av ett av Sveriges största förlag, Wahlström & Widstrand. Är det stor skillnad? Känns det mera ”på riktigt” eller är känslan när du har den färdiga boken i din hand den samma?

Som egenutgivare måste du ikläda dig alla roller – du måste vara författare, distributör, ekonomiansvarig, PR-ansvarig, osv. På ett traditionellt förlag får du hjälp med allt. Det är den stora skillnaden. Arbetsprocessen ser dock likadan ut och känslan av att hålla den färdiga boken i sin hand är den samma. Men den största utmaningen man har som författare är marknadsföringen, och då spelar det ingen roll om man är egenutgivare eller inte. Boken måste helt enkelt förtjäna sin plats i butikshyllan. Därför fortsätter jag att arbeta lika hårt som tidigare med reklam och PR.

Vad får du för respons från Norrköpingsborna? Vad tycker de om att ha hamnat på den svenska deckarkartan?

Jag är stolt och glad över att få vara ambassadör för Norrköping och möts av många fina ord från Östgötar i allmänhet och från Norrköpingsbor i synnerhet.

Kommer det fler böcker om Jana Berzelius och är du i så fall redan igång med att skriva på en ny bok?

Skrivprocessen med bok nummer tre är i full gång och jag siktar på att skriva många fler böcker i serien om åklagare Jana Berzelius.

Du har nått målet att bli en utgiven deckarförfattare. Har du något nytt mål som du siktar på för att behålla motivationen?

Ja, mitt mål är att sälja en miljon böcker. Bara i Sverige.

Slutligen, om du fick ge den som drömmer om att bli författare ett tips, vad skulle det vara?

Bestämd dig för att skriva en bok och avsätt tid för att göra det.


Stort tack till Emelie Schepp för att du ville svara på mina frågor och lycka till med Vita spår och ditt fortsatta skrivande!

Märkta för livet finns hos de flesta pocketåterförsäljare samt Bokus och Adlibris

Vita spår finns att köpa i din lokala bokhandel eller hos Bokus och Adlibris

9789175033891_200_markta-for-livet_pocket 9789146226192_200_vita-spar

4 reaktioner till “Författarintervju: Emelie Schepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.