9789164204349_200_blod-pa-sno

Det är 70-tal och en kall vinter. Iskylan håller Norge i ett järngrepp. Olav har en enda talang, han är bra på att expediera folk. En talang hans chef uppskattar som den kriminelle kartelledare han är. Uppdraget han ger Olav denna gång är att döda hans fru. Men allting går fel, och Olav förmår inte utföra sitt uppdrag. Istället gömmer han henne och plötsligt är rollerna ombytta, det är chefen som är hans nästa måltavla. Men hur gör man för att komma åt en man som kan alla knepen och som ständigt omges av män som är beredda att gå i döden för sin överordnade? Frågan är också vem man kan lita på. Kanske är Olav bara ett verktyg i händerna på andra människor.

Blod på snö uppges vara Nesbøs hyllning till kortromanen och äldre tiders kriminallitteratur som oftast var mycket tunnare till omfånget än dagens böcker. Boken är därför endast 180 sidor lång och går mycket snabbt att läsa. Jag tycker det är lite synd. Dels för att man alltid vill att en efterlängtad bok av Nesbø ska räcka så länge som möjligt, men framförallt för att mycket av den komplexitet som hans tidigare böcker utmärkt sig för går förlorad. Berättelsen hinner aldrig riktigt utvecklas, och även om det är spännande blir det lite ytligt. Jag hade helt enkelt föredragit att få komma djupare in i historien än vad som hinns med i denna tunna bok.

Men samtidigt visar Nesbø också vilken dramats mästare han är. Återigen skriver han en bok där huvudkaraktären pendlar mellan gott och ont, och även stundtals lyckas vara båda samtidigt. Trots ont om utrymme hinner författaren teckna porträttet av en intelligent man med fel förutsättningar i livet. En trasig uppväxt och ordblindhet leder honom in på brottets bana istället för de akademiska. Nesbø får oss att undra över det som aldrig blev av. Han hinner också med att låta Olav sätta en dramatisk och sinnrik plan i verket, och det är då man känner igen sig från Harry Holes bästa stunder. Sammanfattningsvis vill jag kalla boken suggestiv och läsvärd. I höst kommer ännu en kortroman, Midnattssol.

Stort tack till Piratförlaget för det fina recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5 

14 reaktioner till “Blod på snö av Jo Nesbø

  1. Den här vill jag verkligen läsa! Är mycket förtjust i böckerna om Harry Hole. Ska bli spännande att se hur Nesbø fixar det korta formatet. Har just läst en kortroman av Dennis Lehane som var mycket bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.