9789173537582_200_hedvig-elisabeth-charlotte-hertiginna-vid-det-gustavianska-hovet

My Hellsing har som en vidarebyggnad av sin avhandling skrivit en bok om Hedvig Elisabeth Charlotte av Holstein-Gottorp (1759-1818). Hon kom till Sverige 1774 för att gifta sig med Gustav III: s bror Carl. Senare kom hon att bli drottning då Karl XIII efterträdde sitt brorsbarn Gustav IV Adolf som avsattes då Sverige förlorat Finland 1809. Karl och Charlotte hade inga barn som nådde vuxen ålder och adopterade Jean Baptiste Bernadotte som kom att efterträda dem på tronen tillsammans med hustrun Desirée. My Hellsing fokuserar dock på Charlottes unga år och hennes tid som hertiginna fram till 1792.

Charlotte var en kvinna som träder fram ur källorna som både intelligent och belevad. Förmodligen var hon sin make Carls överman på det området. Med liv och lust deltog hon i både nöjesliv och intriger vid det svenska hovet. Hon verkar ha haft Gustav III: s respekt, även om han inte alltid uppskattade hennes åsikter. Men vid hovet var det lika lätt att skaffa fiender som vänner. Charlottes nära vänskap med grevinnan Sophie von Fersen (gift Piper) gjorde att hon ofta kom i kläm mellan kungens och högadelns intressen. Det är också till Sophie som hennes dagböcker är riktade, och det är de som utgör källan till att vi idag kan få komma Charlottes tankar så nära.

My Hellsing skriver i inledningen av boken att hon vill skildra den gustavianska tiden ur kvinnornas perspektiv. I följande mening tycker jag att hon fångar hela bokens andemening: ”Kvinnors väg till inflytande är ett spännande historiskt ämne eftersom det utmanar uppfattningen om makt och politik i ett större perspektiv.” Det är något som jag är beredd att hålla med om och uppskattar. Berättelsen om den gustavianska tiden sedd ur Charlottes perspektiv gör verkligen att de som traditionellt står i centrum och skönmålas, så som t ex Gustav III, hamnar i ett nytt ljus.

Hellsing skriver på ett medryckande sätt och behärskar balansen mellan att vara fackligt korrekt men ändå inte bli långrandig mycket bra. Boken är ett riktigt praktverk med ett rikt bildmaterial som hjälper oss att visualisera gustavianerna och deras värld. Boken förflyttar verkligen läsaren till den epoken, och Hellsing visar att hon inte bara besitter kunskapen utan också konsten att förmedla den. Det enda som känns lite snöpligt är att man inte får följa Charlotte genom hela livet. Slutet blir lite abrupt. Men kanske kommer det en fortsättning på detta spännande levnadsöde.

Tack till Bokförlaget Atlantis för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Atlantis, Bokus eller Adlibris.

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Hedvig Elisabeth Charlotte: Hertiginna vid det gustavianska hovet av My Hellsing

    1. Ja. Barnbruden handlar ju om henne men är kanske lite romantiserad eftersom det är skönlitteratur. Men i stora drag är ju Laestadius Larssons böcker också en korrekt skildring av hennes liv.

  1. Tack Johanna för den fina recensionen! Blir såklart mycket stolt och glad. Det kommer absolut en fortsättning på boken, men jag vågar inte lova när… Själva researchen inför skrivandet tar lång tid (också för att jag som historiker verkligen vill fördjupa mig i ämnet och förmedla ny information) och jag kan heller inte ägna mig åt det på heltid. Men det är mycket sporrande att veta att jag kanske får en publik till den när den är färdig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.