9789187263163_200_vasadrottningen

Katarina Stenbock blev vid unga år Sveriges drottning och Gustav Vasas tredje hustru. Styvmor åt sina egna kusiner och med en make mer än tre gånger så gammal förstår man att legenden säger att Katarina försökte att gömma sig då kung Gustav kom till Torpa stenhus i Västergötland för att be om hennes hand. Men en adelsfröken i en av Sveriges förnämsta familjer kunde inte få sin egen vilja fram, hennes kall var att sätta familjen och dess välstånd främst. Detta skulle ske genom ett förnämt gifte, och systern Beata var t ex gift med Sveriges främste adelsman med nummer ett på riddarhuset, Per Brahe.

Katarina var bara 25 år gammal då hon blev änka. Hon kom att uppleva fem nya kungars tillträde till tronen och avled först under Gustav II Adolfs tid. Mestadels verkar hon ha varit en aktad kvinna som ingav stor respekt hos sina kungliga styvbarn och ofta fick fungera som fredsmäklare mellan både dem och sina adliga släktingar. Den ende som vågade ifrågasätta Katarinas existens som änkedrottning var den notoriskt misstänksamme hertig Karl som ansåg att Katarina lurat av fadern Strömsholms slott och län, vilket rätteligen borde ha ingått i hans hertigdöme. Karl IX kom även att bli fördärvet för många av Katarinas syskon och högadliga släktingar.

Karin Tegenborg-Falkdalen har tidigare skrivit boken Vasadöttrarna som handlar om Gustav Vasas fem döttrar och deras liv. Vasatiden framställs nästan alltid ur männens perspektiv. Kvinnorna fanns där, undanskymda, men har lämnat få spår i källorna. Katarina Stenbock var en av dem som kom att uppleva nästan hela den blodiga och händelserika epoken, och det blir därför en intressant vinkling och utgångspunkt att få historien berättad med henne som medelpunkt. Jag tycker det är intressant att efter århundraden av historieskrivning som fokuserat på de starka manliga personligheterna i Vasafamiljen kommer nu äntligen Karin Tegenborg-Falkdalen med ett nytt, kvinnligt perspektiv. Ett plus också till Historiska Media som väljer att satsa på att ge ut den typen av biografier.

Författaren skriver lättsamt och med korta kapitel vilket gör att tiden och dess galleri av personligheter och politik blir lätt att ta till sig. Att återge Katarinas tankar och känslor är inte helt lätt eftersom det inte finns några källor som avslöjar sådant. Det är egentligen det enda som gör mig lite besviken i den här boken, jag hade velat ha mer av Katarina. Men det är inte något att lasta författaren för när materialet inte finns. Boken är i övrigt välskriven och allmänbildande, jag kan verkligen rekommendera att den som är intresserad av historia i allmänhet och kvinnornas situation bakåt i tiden i synnerhet läser den.

Stort tack till Historiska Media för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Historiska Media, Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

Tips! I dagarna kommer också Vasadöttrarna som storpocket. Håll utkik!

9789175452999_200_vasadottrarna_storpocket

10 reaktioner till “Vasadrottningen: En biografi över Katarina Stenbock 1535-1621 av Karin Tegenborg-Falkdalen

  1. Mycket nyfiken på den och på Vasadöttrarna. Det är en intressant epok och bra att få den ur ett kvinnligt perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.