9789127141094_200_hyresgasterna

Året är 1922 och Frances och hennes mor har kommit på obestånd efter faderns död. Världen är i förändring efter kriget och det enda sättet att kunna behålla familjens hus i London efter att bröderna stupat och fadern dött verkar vara att ta in hyresgäster. Frances är driftig, medan modern mest är bakåtsträvande och lever i det förgångna och skäms över att de inte längre har råd med tjänstefolk.

Så flyttar Mr och Mrs Barber in, och de verkar vara anständiga och på alla sätt respektabla människor. Snart inser Frances att hennes känslor för Lilian Barber är mer än bara vänskapliga och att de även är besvarade. En hemlig och förbjuden kärlek som inte skulle accepteras om den såg dagens ljus växer fram dem emellan. I periferin rör sig Lilians make Leonard och om han visste att han höll på att förlora sin hustru till en annan kvinna skulle han bli rasande. Ett triangeldrama utspelar sig nu inom husets fyra väggar, och Lilian och Frances kan aldrig ana vad deras lek med elden kommer att få för konsekvenser.

Sarah Waters är en mycket omtyckt författare som vunnit en stor läsarkrets hjärtan med böcker som Nattvakten och Främlingen i huset. Denna nya bok som i original heter The Paying Guests är en av årets nominerade till BAILEYS Women’s Prize for Fiction och jag kan mycket väl förstå varför. Waters har skapat en historisk roman som känns mycket samtida. Det kan låta konstigt, kanske är det bättre att kalla den tidlös. Hon har hittat originalitet, dramatik och ett minnesvärt persongalleri och Hyresgästerna är helt klart en bok som kommer stanna kvar i mitt minne en lång tid framöver.

Karaktärernas känsloliv är mycket väl gestaltat och det är en på alla sätt väl genomtänkt och underbyggd intrig Waters målar upp. Exakt hur den är konstruerad är svårt att förklara utan att avslöja för mycket. Det enda jag egentligen har att anföra emot boken är att jag tycker att den stundtals känns lite väl upprepande och att berättelsen kunde ha komprimerats en aning. Särskilt inledningen är ganska så långsam, och jag föredrar egentligen böcker med lite kortare startsträcka. Trots det finner jag Hyresgästerna vara en mycket bra och intagande berättelse, och kanske gör det långsamma tempot att den kan vara utmärkt läsning under en ledighet då man vill varva ned och förflyttas till 1920-talets London. För Sarah Waters verkar ha en tidsmaskin hemma på kammaren med vilken hon gör sitt researcharbete, och för den som nu saknar sådan utrustning fungerar boken utmärkt som substitut.

Tack till Natur & Kultur för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

10 reaktioner till “Hyresgästerna av Sarah Waters

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.