9789113059839_200_den-forsta-lognen_e-bok

Allting börjar med en fest som spårar ur. Året är 1997 och tre killar förgriper sig på en drogpåverkad tjej i en lägenhet i Visby. Offret, Josefin, övertalas av kompisen Camilla att anmäla våldtäkten. Men ingenting gott kommer ur anmälan, de tre killarna frikänns och Josefins rykte är förstört. Tillvaron på skolan hemma i Stockholm blir outhärdlig och hon flyttar till sin pappa i Malmö och försvinner ur gärningsmännens liv och medvetande likt flyktig ånga.

Tretton år senare är Oskar en av landets mest välkända fotbollsspelare, Jonas har gjort karriär och Rickard jobbar som kock men har vissa beroendeproblem. Plötsligt verkar det som deras förflutna har hunnit ikapp dem då Oskar blir angripen och misshandlad i Thailand samtidigt som Jonas får en bild via mejl från kvällen i Visby 1997. Samtidigt vill slumpen att deras kvinnor ska börja forska i männens förflutna av olika skäl, och samtliga inser att mycket mer står på spel nu än för tretton år sedan. Lögnen som har legat till grund för deras vuxna liv är på väg att avslöjas, och kanske har också hämndens timme kommit.

Sara Larsson har skrivit en annorlunda kriminalroman där det är de inblandade i brottet som står i centrum istället för utredande poliser. På ett skoningslöst och brutalt sätt beskriver hon rättsväsendets orättvisor och det faktum att kvinnor oftast får bära skulden medan männen förblir obefläckade när det kommer till sex och moralen kring det ämnet. Oavsett vem som egentligen bär ansvaret. Hon väjer inte för råa beskrivningar för att fånga läsarens uppmärksamhet om hur vårt samhälle ser ut och vad många unga tjejer råkar ut för.

Larssons bok är mycket spännande och välskriven, men samtidigt mycket obehaglig. Den sitter som ett slag i magen och ibland måste jag lägga den ifrån mig för att få en andningspaus. För att vara en debutroman håller den en hög kvalité, och Sara Larsson har goda utsikter att få se sin stjärna stiga på författarhimmeln. Jag tycker att boken är bra även om den tenderar att ge mig mardrömmar, och den är verkligen att rekommendera för den som vill ha en spänningsberättelse skriven med eftertanke. Den första lögnen är så mycket mer än en kriminal/spänningsroman, den har ett budskap också. De som gillar författare som Katarina Wennstam och Liza Marklund kan ha en ny favorit att se fram emot i Sara Larsson.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

8 reaktioner till “Den första lögnen av Sara Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.