9789174751543_200_andra-andningen_pocket

Detta är den andra deckaren med kriminalaren Emma Sköld i huvudrollen. Den här gången blir hon indragen i ett morddrama där mördaren verkligen gömmer sig i mängden: det är nämligen någon av alla de tusentals löpare som anmält sig till Stockholm Maraton som har för avsikt att döda. Det första offret är en löptränare som coachar ungdomar men också verkar ha ett gott öga till sina kvinnliga adepter. Det andra offret är just en av dessa, men hon var även hans flickvän. Emma och kollegorna inser att kopplingen till gruppen av löpare som tränat tillsammans är den brännande punkten i dramat. Problemet för Emma är att hennes syster Josefin också är en av dem som tränat med gänget, och någonstans där ute bland alla tusentals löpare finns hennes syster – och en mördare.

Sofie Sarenbrant har tidigare skrivit tre deckare, varav en om Emma Sköld. I Andra andningen tycker jag att hon har lyckats väldigt väl med att hitta balansen mellan hur många berättarröster som är lagom att ta med och hur jakten på mördaren/kampen mot klockan ska hålla tempot uppe i boken. Resultatet blir en snabbläst bladvändare med korta kapitel och ett riktigt bra driv i själva berättelsen.

Jag personligen är inte någon vän av löpning och springs det maraton är jag förmodligen så långt bort därifrån jag kan komma. Det är något som på ett sätt gör att min inställning till boken blir lite svalare, men samtidigt lyckas Sarenbrant ändå fånga mitt intresse och få mig att leva mig in i situationen för de löpare som kämpar i det historiskt dåliga vädret (4+ och regn). Det är en styrka som förtjänar ett plus i kanten.

Jag gillar också Sarenbrants sätt att skriva. Det känns väldigt ”i tiden”. Löpning är någonting som bara verkar växa för varje år som går, och det är därför ett båda smart och intressant drag att välja ett maraton som scen för den här boken. Även författarens språk känns väldigt rakt och tidsenligt, vilket jag tycker passar en bok som den här alldeles utmärkt. Nu längtar jag efter att läsa Visning pågår och Avdelning 73, del tre och fyra i serien om Emma Sköld. Böckerna har just kommit som pocket respektive inbunden.

Betyg 4 av 5

9789174751949_200_visning-pagar_pocket 9789187783210_200_avdelning-73

10 reaktioner till “Andra andningen av Sofie Sarenbrant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.