En drottnings lofte

Detta är romanen om Isabella av Kastilien. Hon levde 1451-1504 och kom tillsammans med maken Ferdinand II av Aragonien att bli den som enade Spanien och fördrev morerna från deras sista fäste i Europa. Men vägen till makten var krokig och långtifrån självklar. De var bland annat föräldrar till Katarina av Aragonien, Henrik VIII av Englands välkända första hustru.

Isabella föds i sin faders andra äktenskap med en portugisisk prinsessa och hon har en äldre halvbror samt sin egen bror som står före henne i tronföljden. När halvbrodern Henrik blir kung förskjuts Isabella och hennes mor till en avlägsen håla i Spanien. Men Henrik visar sig vara en svag kung, och den dotter som föds i hans äktenskap ryktas istället vara avkomma till en adelsman. Spaniens herremän tar för sig obehindrat och landet håller på att bli laglöst och förslappat. När Isabellas bror blir tillräckligt gammal ställs han i täten för ett uppror, och Isabella hamnar mitt emellan, obenägen att ta parti för någon av sina bröder.

Sedan barnsben har hon varit lovad som gemål åt Aragoniens kronprins Ferdinand, och med sin bror död och Henrik på väg att sända henne i exil som gemål åt en portugisisk kung väcks upproret även inom Isabella. Hon flyr och gifter sig med Ferdinand i hemlighet. Sedan börjar kampen för att bli utsedd till Kastiliens drottning, och att kung Henriks hälsa sviktar underlättar processen. Till sist står hon som krönt drottning, men hon får betala ett högt pris eftersom det inte alltid är lätt att ha högre rang än sin make i en tid då kvinnans roll är att vara underkastad mannen.

Isabellas tid som regent kommer att bli legendarisk. Hon tvingas efter påtryckningar från kyrkan att införa inkvisitionen, och trots att hon är motvillig är det under hennes tid som detta genomförs. Hon går i krig mot upprormän och morerna i Cordoba, och efter att Ferdinand och hon segrat kallar påven dem för trons försvarare. Men det kanske för eftervärlden mest betydelsefulla är att deras barn ärver båda rikena och att Spanien enas, samt att Isabella är den som finansierar Christoffer Columbus färd och upptäckt av Amerika.

Det är både intressant och spännande att läsa en roman om Isabellas händelserika liv, och det är dessutom roligt att E A Förlag valt att översätta en historisk roman som inte utspelar sig i den engelsktalande världen. C. W. Gortner beskriver med stor inlevelse Kastilien och det ormbo av intriger och maktspel som landet utgjorde under 1400-talet. Han fångar också problemen trots ett kärleksfullt äktenskap med att en kvinna står över mannen i rang. Ferdinand är också kung, men Kastilien har traditionellt sett ansetts förnämare än Aragonien.

Det enda som irriterar mig lite är språket som är storslaget och bombastiskt. Ibland gränsar det nämligen till det svulstiga. Men trots det är det en fantastisk historisk roman som är både fängslande och lärorik.

Köp den här eller här.

Tack till E A förlag för recensionsexemplaret.

Betyg 4 av 5

Isabella I av Spanien 1451-1504 4 Ferdinand II av Aragonien 1452-1516 2

Isabella och Ferdinand

En reaktion till “En drottnings löfte av C. W. Gortner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.