9789113055954_200_det-brinnande-rummet

Harry Bosch har fått ett en ny partner, den unga Lucia Soto som utmärkt sig för tapperhet, men saknar erfarenhet. Tillsammans försöker de utreda ett fall med en spansktalande gatumusiker som sköts för tio år sedan men som först nu har avlidit till följd av komplikationer efter skottskadan. Fallet är politiskt laddat eftersom klyftan mellan de spansktalande och andra amerikaner är stor i Los Angeles och i valtider är det ett ännu mera infekterat ämne. Spåren leder dessutom mot en högt uppsatt person som Bosch misstänker skulle kunna göra vad som helst för att köpa sig fri.

Samtidigt märker han också att Lucia kör sitt eget race med ett fall som egentligen inte är deras. Bosch är till en början oklar över hennes motiv, men snart inser han att de är högst personliga och tillsammans försöker de ta reda på vem det var som brände ett tiotal barn inne i en källare för snart tjugo år sedan.

Michael Connelly tillhör en av de riktiga giganterna bland de amerikanska deckarförfattarna och hand kärve inspektör Harry Bosch kommer inom kort att även bli huvudperson i en tv-serie baserad på böckerna.

Det märks att Connelly har skrivit många böcker, men han har förmågan att förnya sig i lagom stor grad. Man känner igen Harry Bosch, men samtidigt ställs han inför nya situationer genom att han har fått en ny kvinnlig partner. Connelly vill också gärna belysa det soliga Los Angeles baksidor i sina böcker. I den här boken ligger fokus på klyftan mellan amerikaner av latinamerikansk härkomst och de engelsktalande. Han vill också belysa att polisarbetet till stor del styrs av politik i ett USA där grupperingarna åt olika håll blir allt större.

Det brinnande rummet är en spännande och välskriven berättelse som inte lämnar något åt slumpen. Bosch använder som alltid sina egna ibland ganska oortodoxa metoder för att få fram de resultat han vill, men så är han också en mästare på att lösa mordfall som fallit i glömska. De som tyckt om Connellys tidigare böcker kommer med all sannolikhet att uppskatta även denna, särskilt om man gillare deckare av den mera hårdkokta typen.

Stort tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Det brinnande rummet av Michael Connelly

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.