9789175452340_200_an-skyddar-natten

I den andra boken om kommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson som utspelas 1935 blir en tysk journalist mördad. Tysken befann sig i Torshälla i Södermanland där en annan grupp tyskar utsända av nazistpartiet håller på att dokumentera hällristningar i vilka de tror sig kunna finna sitt ariska ursprung.

Snart hittas även en ung tyska mördad på ett igenbommat badhus i Stockholm och då Hell prioriterar sökandet efter hennes försvunna barn före mordet på journalisten blir han snart varse att tyskarna tar det som en förolämpning och att högt uppsatta personer i Sverige inte är beredda att ådra sig deras missnöje. Men Hell är inte beredd att vika sig, han går sin egen väg som alltid.

Anna Lihammer låter oss återigen besöka ett Sverige och Europa täckt av politiska ovädersmoln under 1930-talet. Det är just stämningen, både politiskt och hos allmänheten, som egentligen skapar det största obehaget i berättelsen. Mordet utgör händelsernas centrum, men samtidigt vill boken förmedla någonting mer och det är det som är själva finessen med Anna Lihammers böcker om Carl Hell. Serien inleddes med Medan mörkret faller och till skillnad från andra deckare finns det en djupare historia som utgör själva fonden för mordgåtan. Lihammer är kunnig och påläst och därför blir det en bra och trovärdig skildring av tiden och dess strömningar.

Det enda som jag saknar är att persongalleriet stundtals blir lite vagt och suddigt i kanterna. Jag har svårt att skilja några karaktärer åt och hade gärna sett att dessa hade utkristalliserat sig lite tydligare. Framförallt Carl Hell känns också lite som en hägring. Jag vet egentligen ingenting om honom trots att jag läst två böcker där han är huvudperson. Det känns lite frustrerande. Visst kan en karaktär vara kärv och otillgänglig, men den måste också fängsla. Polissyster Maria Gustavsson är lättare att få grepp om, och henne uppskattar jag däremot mycket.

Tusen tack till Historiska Media för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus, Adlibris eller Historiska Media.

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Än skyddar natten av Anna Lihammer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.