9789113055961_200_den-stumma-flickan

Ett bestialiskt mord på en hel familj har begåtts i värmländska Torsby och psykologen Sebastian Bergman och hans poliskollegor vid Riksmord i Stockholm kallas dit för att lösa fallet. Men gruppen ser inte ut som tidigare, Ursula är fortfarande sjukskriven efter skottdramat och Torkel har en gås oplockad med Sebastian. Vanja har ovetande om Sebastians roll i hennes privata problem dragit sig närmare honom men samtidigt vänt Billy ryggen. Stämningen är med andra ord inte på topp.

Familjen som mördats, brutalt skjutna på nära håll i sitt hem, visar sig ha varit aktiva i miljöfrågor och genom sina aktioner ha stött sig med ett flertal personer på orten. Det otäckaste av allt är att även de oskyldiga barnen fallit offer. Men snart inser teamet att det inte bara var föräldrarna och de två sönerna som befann sig i huset, utan även kusinen Nicole som var på besök under påsklovet. Flickan verkar ha undkommit, men hon är försvunnen tillsammans med svart gåtan. Frågan är bara vem som kommer att hitta henne först, polisen eller mördaren…

I den fjärde boken om psykologen och profileraren Sebastian Bergman tillåts liksom i de tidigare böckerna karaktärernas privatliv att ta stor plats. Men till skillnad från en del andra deckarförfattare går inte Hjorth & Rosenfeldt i fällan att låta polisernas privatliv på de mest osannolika sätt blandas med utredningen. Självklart blir teamet involverat i fallet, det är ju deras jobb, men det som har hänt har ingenting med dem personligen att göra. Ett plus för det, eftersom osannolika sammanträffanden inte är något jag uppskattar.

Boken är verkligen andlöst spännande, och även om Sebastian är en knöl på många sätt så väcker han även läsaren sympati eftersom det mesta av hans gräsliga beteende grundar sig i ensamhet och en tragedi i det förflutna. Författarparet skriver rappt och stilsäkert och inte en enda rad i den 450 sidor tjocka boken känns överflödig. Faktum är att om dygnet haft några fler timmar hade jag sträckläst den. Hjorth & Rosenfeldt levererar verkligen, och i mitt tycke är detta bland det bästa man kan läsa inom svensk spänningslitteratur just nu.

Det enda jag kan tycka är en nackdel är att spelet mellan huvudkaraktärerna är något som byggs vidare på i böckerna på ett sätt som gör att om det går lång tid mellan att man läser dem kan det vara lite svårt att minnas allt som hänt tidigare. Berättelsen fängslar mig dock snabbt och jag kommer in i berättelsen, men kanske skulle det kunna vara en idé att ha en resumé i början av boken som redogör kort för turerna i polisernas privatliv. Detta gör också att det är att rekommendera att läsa böckerna i ordningsföljd.

Finns som inbunden och storpocket. Köp den hos Bokus eller Adlibris.

Betyg 5 av 5

14 reaktioner till “Den stumma flickan av Hjorth & Rosenfeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.