Dags att svara på Annikas bokbloggsjerka, och veckans fråga är:
Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?
En fråga som jag faktiskt inte har något bra svar på, men som tål att tänkas över. Jag får väl lov att bli lite filosofisk och skriva ner mina icke statistiskt säkerställda funderingar.
Jag tror att vi formas väldigt tidigt. Det verkar som att det är svårt redan i de lägre skolklasserna att få pojkar att läsa böcker frivilligt. Mycket annat finns som lockar, sport, datorer, tv-spel, bilar… Därmed inte sagt att det inte finns pojkar som läser, men det verkar som att det generellt sett är fler flickor som gillar att läsa. Varför är det så, kan man i förlängningen undra? Ja, kanske är det beteenden som går i arv från föräldrarna, kanske är det grupptryck som ger bilden av att det är töntigt/nördigt att läsa… Exakt vad det beror på är ett ämne för de lärde att tvista om.
Jag tror i alla fall att detta är något som följer med upp i vuxen ålder. Har man inte upptäckt litteraturens värld är det lätt att fortsätta i invanda hjulspår och behålla åsikten att böcker inte är för mig. Samma sak gäller här, självklart läser även män böcker. Men när man tittar på de böcker som ges ut och vem man kan anta är deras målgrupp så lutar det nog åt att det är fler kvinnor som läser och att de läser mer skönlitteratur, och detta återspeglas kanske bland bokbloggarna.
Trevlig helg!
Även när jag gick i småskolan, så långt tillbaka så att det varken fanns datorer eller TV-spel, så läste flickorna mer än pojkarna. I alla fall böcker. Pojkarna läste på sin höjd seriealbum 🙂
Ja, då beror det ju inte bara på det, men ju mer det finns som kan distrahera gör säkert inte att det blir bättre 🙂
Jag har både en systerson och en lillebror som fyller 13 i år, båda läser en del fortfarande och jag hoppas det håller i sig! Jag är den där i familjen som allt som oftast ger dom böcker när det är födelsedagar eller julklappar.
Bra att du gör vad du kan för att uppmuntra dem 🙂
När jag gick i skolan så tyckte många killar att det var töntigt att läsa och det kanske är så fortfarande. Väldigt synd!
Ja, så var det även under min skoltid.
Oh, så vackert vårlikt det är på din blogg.
Tror precis som du att det där med läsningen formas redan i barndomen. Konstigt är det i alla fall. Min dotter läser massor och har gjort sedan hon var liten. Sonen har fått samma uppväxt och han älskade böcker som barn. Nu 30+ läser han mest tidningar i stil med Fiskejournalen, Magasinet Ute och Cross.
Ja, det verkar som killarna tappar läsningen nån stans på vägen. Tack förresten!
Jag var också inne på lite samma spår i mitt svar, skillnader mellan pojkar och flickor men du fick fram ett mycket tydligare svar än mig!
Tack, visste inte riktigt om jag fick till det 🙂
Tror också att läsbeteendet formas redan i barndomen/tonåren
Ja, som med det mesta.
Jo men visst verkar det som att det redan i tidig ålder är mer flickor än pojkar som läser och kanske beror det på att det inte finns nog med böcker som pojkar villl läsa?
Nej, det kan ju vara en orsak.
När jag var i skolåldern läste jag massor. Enid Blytons femböcker, mysterieböcker och äventyrsböcker. Tvillingdeckarna. Walter Farleys böcker om den svarta hingsten. SF-böcker. Men så ansågs jag ju vara en nörd också. Jag var till och med medlem i en schackklubb. Då förstår ni hur illa det var…
Haha, ja det är synd att det ska vara så. Samma när jag gick i skolan, grabbarna skulle idrotta eller meka, annars var de töntiga. Hemskt egentligen att intressen som stimulerar intelligensen ska ha så låg status.
Visst präglas vi mycket av uppväxten. Att läsa skönlitteratur hoppas man inte utesluter övrig litteratur (oavsett manligt eller kvinnligt läsande), själv skulle jag känna att jag gick miste om något då.
Ja, jag gillar också att blanda.
av detta följer ju att kvinnor som läst sedan de var små utvecklar sitt språk och sin förmåga att kommunicera, så det är kanske inte så konstigt att det är fler kvinnor som läser och bloggar
Det har du helt rätt i 🙂
Lite trist med könsroller kring böcker, för det är ju något som verkligen borde vara könsöverskridande. Att läsa borde knappast betraktas som mer manligt eller kvinnligt idag egentligen? Dags att bryta mönstren 🙂
Ja, egentligen borde inte kön spela någon roll, men även om man önskar att det vore annorlunda går det ju att skönja ett mönster.
Det sociala trycket spelar stor roll, tror jag.
Ja, så är det nog.
Ja på något vis formar vi dem tidigt ibland kanske man skulle skicka ut tjejerna att sparka boll och låta killarna vara inne och läsa.
Ja, men trots att vi gärna vill bryta gamla mönster och könsroller är det lätt att det rullar på som det alltid gjort i alla fall. 🙂
töntigt hoppas jag inte det är….
Nej. Det är det inte, men det finns nog tyvärr andra som tycker det…
Jag tror också svaret finns där någonstans, men det är ju procentuellt fler kvinnor som bokbloggar jämfört med män än om man ser hur många fler kvinnor än män som läser.
Ja, det stämmer säkert. Men det är svårt att svara på vad det beror på.
Fast man kan få pojkar att läsa och det finns fullt med böcker som de tycker om, men jag undrar varför så många slutar med det senare…
Ja, det är klart man kan, men uppenbarligen är det ju som sagt många som slutar…