9789100138639_200_dott-vatten

I Dött vatten återvänder Ann Cleeves till Shetlandsöarna och vi får återigen stifta bekantskap med Jimmy Perez och hans kollegor.

Perez har ännu inte återvänt från sjukskrivningen efter hans fästmös död fullt ut och jobbar bara deltid. Då en journalist hittas död får Shetlandspolisen förstärkning söder ifrån i form av Willow Reeves, en ung kommissarie som inte bryr sig särskilt mycket om vad omvärlden tycker om henne.

Spåren leder till den infekterade debatten om energifrågor som rasar på öarna, ska man fortsätta med utvinnandet av olja och gas, satsa på miljövänliga alternativ eller helt enkelt låta öarna vara i fred? Åsikterna skiftar starkt. Men då ännu en man hittas död pekar mycket istället på att det finns en koppling till en ung kvinna, Evie Watts, eftersom båda männen har eller har haft en nära relation till henne. Jimmy Perez blir mer och mer involverad i fallet trots att han till en början inte trott att han skulle mäkta med att se döden i vitögat igen, men snart är det han som finner lösningen till gåtan.

Blå gryning, den förra boken om Jimmy Perez, fick sitt avslut såg det inte ut som det fanns någon fortsättning. Men Ann Cleeves har nu valt att väcka liv i serien igen, och det tycker jag var ett riktigt trevligt beslut. Boken är av den typen som man läser lika mycket för miljöerna som för deckargåtan. Den shetländska kargheten passar den dystra stämning ett mord medför utmärkt.

Ann Cleeves tillhör också de författare som berättar sin historia utan inslag av action utan med ett sävligt och lågmält tempo. Oftast är det något hennes böcker vinner på, men det kan också komma till en punkt när boken blir för långsam. I Dött vatten tycker jag stundtals att författaren rör sig farligt nära den gränsen, och det gör mig lite besviken. Dessutom figurerar det ganska många olika karaktärer i berättelsen, och ibland blir det nästan lite rörigt. Jag tycker också att författaren släpper spåret med miljöfrågorna lite för lätt, det står ganska snart klart att det rör sig om något mera personligt.

Tyvärr tycker jag inte att det är den starkaste boken i serien, men den är väl värd att läsa och jag fortsätter gärna att följa den sorgtyngde Jimmy Perez vidare öden och äventyr i framtida böcker.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3+ av 5

16 reaktioner till “Dött vatten av Ann Cleeves

  1. Jag älskar Cleeves och ääälskar Jimmy Perez, men håller med om att den här var sådär, kanske den allra sämsta i raden. Men nästa du, Thin air, den är riktigt bra!

  2. Jag började titta på tv-serien som sändes på svt tidigare i vår, men tyckte det var för långsamt och fick ingen känsla för Perez. Kanske skulle jag ge böckerna en chans istället, men det långsamma tycks förekomma även i dem …

  3. Jag har läst alla böcker om Jimmy Perez förutom den här. Jag tittade också på tv-serien som gick och just den här handlingen känns väldigt bekant från tv-serien. Det känns lite trist att läsa boken när jag troligtvis redan vet hur det kommer att gå.

  4. Älskar Shetlandsserien, snubblade över denna på ICA. Har läst nästan hela och jag är mycket nöjd; välskriven och spännande. Hög mysfaktor med allt det regniga vädret och det vackra landskapet som verkligen levandegörs. Tog mig igenom en trist, ensam midsommar och perfekt att njuta av dessa regniga sommardagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.