9789146225003_200_skymningsporten

Året är 1612 och platsen är Lancashire. De så kallade Pendlehäxorna står anklagade för att ha hållit häxsabbat under långfredagen på Pendle Hill. Rik eller fattig, det spelar ingen roll då kung James I vill rensa sitt ärvda kungarike England från både papister och satanister. Framförallt vill han bli av med alla som hade anknytning till Krutkonspirationen 1605 då katolikerna försökte spränga honom och parlamentet i luften men avslöjades i sista stund.

Jeanette Winterson har i sin senaste roman valt att blanda fakta och fiktion i en historisk roman om de engelska häxprocesserna. Fallet med Pendlehäxorna är ett av de mera uppmärksammade i brittisk historieskrivande och lämpar sig utmärkt för att ligga till grund för en roman, för berättelser om häxor är fantasieggande än idag.

Språket flyter fint i Wintersons bok och den ödesmättade stämning som vilar över berättelsen med anklagelser, falska vittnesmål och den allmänna känslan att ingen går säker gör Skymningsporten till riktigt ruskig läsning. Men den känns också viktig och angelägen, för det var inte bara engelsmännen som avrättade kvinnor genom barbariska ”häxprov”, några decennier senare inträffade samma sak i Sverige.

Det enda som jag tycker är något mindre positivt med Wintersons förhållandevis korta berättelse är att man kastas rakt in i handlingen utan särskilt stor introduktion. Visst, det finns ett förord som i korta drag beskriver den historiska bakgrunden, att James I var en nitisk och intolerant protestant, att det fanns rötter till 1605 års konspiration och så vidare. Kan man sin engelska historia väl är det säkert inga problem att hänga med i dessa svängar, men är man mindre insatt kan lite av bokens behållning på det sättet gå förlorad. Hade Winterson vågat ge oss en lite längre introduktion och låtit oss lära känna personerna ännu lite bättre hade en lysande roman kunnat bli bländande.

Tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret i form av en e-bok! 

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

Jakob I av Storbritannien 1566-1625 Anna av Danmark 1574-1619 Drottning av Storbritannien

James I och hans drottning Anne, prinsessa av Danmark

5 reaktioner till “Skymningsporten av Jeanette Winterson

  1. Det låter som en bok i min smak! Jag blev så förtjust sist jag läste Winterson, vilket var ganska nyligen (i höstas, i alla fall). Fyrväktaren fick mig att både gråta och skratta, men mest gråta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.