9789174613490_200_lycke

Text från Bokus: En kall och regnig fredag i maj försvinner 8-åriga Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm. På TV4, ett stenkast därifrån, vill man vara först med nyheten – om inte annat, skapa nyheten – och kriminalreportern Ellen Tamm får uppdraget att följa fallet.
Ellen blir som besatt av sökandet efter Lycke, som ju längre tiden går känns alltmer hopplöst. Frustrerad över korrumperade poliser, de frånskilda föräldrarnas märkliga beteende och kollegornas gliringar, försöker hon kontrollera sina känslor och hantera situationen professionellt. Men fallet påminner henne alltför mycket om en liknande händelse, en händelse som ligger henne mycket närmare, och hon dras in i en härva fylld av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna.
Spänningsromanen Lycke är den första boken i serien om den egensinniga journalisten Ellen Tamm.


Mikaela Bleys debut är en fartfylld spänningsroman om en liten flickas försvinnande och hur ett barn kan hamna i kläm vid en skilsmässa. Jag gillar tempot, boken är rappt skriven och sidorna vill vända sig själva. Lyckes livssituation är beklämmande och ger en tankeställare om hur barn kan påverkas av livet med skilda föräldrar som skapar sig nya familjer.

Författaren har valt att låta oss följa utredningen genom journalisten Ellen Tamms ögon istället för via polisen. Ellens egna förflutna gör att hon blir väldigt känslomässigt involverad i fallet hon ska bevaka. Jag hade nog önskat att vi hade fått komma Ellens förflutna ännu lite närmare.

Känslan jag får av boken är att den skulle ha behövt vara lite mera komprimerad och inte så spretig i handlingen, att pennan skulle ha behövt vässas ett varv till för att få det lite vassare och att vi hade fått komma huvudpersonerna ännu lite närmare. Men det är trots allt en debut, och en lovande sådan. Allt det jag efterlyser hoppas jag nu på att få se i en uppföljare om Ellen Tamm, för Lycke är en bok väl värd att läsa och jag läser gärna mer av Mikaela Bley.

Tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

10 reaktioner till “Lycke av Mikaela Bley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.