9789137141381_200_livet-enligt-fikry

Långt ute på den amerikanska östkusten finns en ö där A. J. Fikry driver sin bokhandel. Fikry är en ganska vresig figur, han tycker att de flesta böcker han säljer är skräp och han är inte särskilt förtjust i sina kunder som han tycker har dålig litterär smak. Sedan hans fru Nic dog ser han ingen större mening med livet, och hans stora passion – böckerna – förmår inte heller att råda bot på den känslan.

Men så en dag väntar en överraskning i Fikrys olåsta bokhandel. En okänd kvinna har lämnat sin tvååriga dotter, Maya, i affären tillsammans med ett brev där hon förklarar att hon inte har någon möjlighet att ge dottern en framtid och att hon önskar att hon ska få växa upp i ett hem där böcker betyder allt. Nästa dag återfinns kroppen efter Mayas mor i havet och Fikry inser motvilligt att han har fått ett barn på halsen. Men när frågan om ifall Maya ska flyttas till ett fosterhem blir aktuell inser Fikry att han fäst sig vid flickan och att ödet bestämt att hon ska stanna. Han adopterar henne.

Tillsammas med ett bokförlags vinterkatalog kommer också Amelia in i deras liv och sakta inser Fikry att det kan finnas hopp om att han kommer få uppleva lycka igen, men frågan är bara hur länge den varar.

Livet enligt Fikry är en både underhållande och sorglig berättelse om en man som motvilligt finner en mening med livet igen efter att ha förlorat sin älskade fru. Jag kan inte låta bli att fundera över att den har vissa gemensamma drag med Fredrik Backmans svenska storsäljare En man som heter Ove. Skillnaderna är lika många som likheterna, men läsare som uppskattade den boken skulle nog även kunna tycka om Livet enligt Fikry.

Litterärt sett är berättelsen inte fullkomlig, ibland blir det vissa luckor i berättelsen som jag tycker skulle ha behövt fyllas. Gabrielle Zevin har istället valt att spela på läsarens känslor, och det gör hon med bravur. Boken kräver näsdukar och just det faktum att Zevin inte drar sig för att blanda humor och livets svåra stunder ger boken karaktär. Huvudpersonerna är dessutom charmiga och med det kan man komma långt.

Sedan är det ju det här med böckerna. De spelar en avgörande roll och flyter som en röd tråd genom hela berättelsen, och det gör såklart mycket för att de läsare som liksom jag älskar böcker och läsning ska fästa sig extra mycket vid berättelsen och även känna igen sig. Det gör boken till ett måste för alla bokmalar att läsa, men den passar även den som vill ha en fin roman om livet och allt det som betyder mest för oss under vår väg genom det.

Tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Adlibris eller Bokus

Betyg 4 av 5

17 reaktioner till “Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.