9789164204479_200_flickan-framfor-muren

Detta är den andra boken om Helena Waller. Återigen inträffar ett mord vid universitetet i Skövde och Helena blir inblandad. Det är när några tyska gäster besöker staden för att ta emot en hederstitel som en kvinna hittas död mitt under festligheterna. Hon skulle ha gjort entré ur en bil under ett sångnummer som är en del av underhållningen men återfinns istället mördad i bilen. Det blir en stor skandal, inte minst eftersom bilen är av det östtyska märket Trabant. De tyska gästerna har rötter i just Östtyskland och utnämningen de kommit för att ta emot har varit omstridd av den anledningen.

Helena har nyligen anförtrotts med nycklar till den döda kvinnas lägenhet eftersom hon planerade att resa bort och behövde hjälp med tillsyn av bostaden. Detta gör att Helena känner sig involverad, och snart står det klart att även den döda kvinnan hade kopplingar till Östtyskland och även Stasi. Frågan är bara om polisen har kommit lika långt i sina efterforskningar som Helena och om hoten som universitetets rektor får ta emot är ett tecken på att inte den döda kvinnan var det rätta offret.

Jag läste nyligen den första boken om Helena Waller, Minns mig som en ängel, och tyckte då att det faktum att Helena arbetar som talskrivare vid sidan av fick ta för mycket utrymme från mordgåtan. I Flickan framför muren finns talskrivandet fortfarande med som en bisyssla, men den här gången faller det sig mer naturligt och det blir inte en berättelse i berättelsen på samma sätt. Ett plus för det.

Kristina Appelqvist skriver med ett lättsamt språk som gör att boken känns välarbetad men samtidigt är lättläst. Det är ingen vidare hårdkokt kriminalhistoria, mycket av fokus läggs på Helenas privatliv och även väninnan Evas gryende romans med kyrkoherden i Varnhem. Persongalleriet på universitetet känns kanske stundtals lite platt – man kan få intrycket att alla är excentiska, övervintrade kufer utom Helena. Kanske är det så verkligenheten ser ut, vad vet jag. Den politiska kopplingen till Östtyskland och dess samhällssystem innan Berlinmurens fall ger boken en extra twist och gör den intressant. Det är som att den delen av berättelsen är det extra saltet som får maten att smaka.

Sammanfattningsvis tycker jag att Flickan framför muren är en välskriven, underhållande och ganska mysig deckare. Det är ganska roligt att den utspelar sig i Skövde och lämnar Stockholm åt sitt öde, storstaden behöver inte alltid vara i fokus. Kristina Appelqvist tecknar också väldigt sympatiska karaktärer. Jag kommer definitivt att vilja läsa mer om Helena Waller, Eva, journalisten Frida, polisen Marie och de andra.

Tusen tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus, Adlibris eller hos din lokala bokhandel.

Betyg 4 av 5

13 reaktioner till “Flickan framför muren av Kristina Appelqvist

  1. Ser att vi tyckte mycket lika om vår läsning. Jag tycker om det lite långsamma och vardagsnära på landsbygden runt Skövde och pianisten blev en av mina favoriter. Jag har min syster boende i Lerdala så jag känner miljöerna väl, skönt att lämna storstaden ibland.

  2. Jaha, ni verkar ju tycka ganska lika allihop så det återstår väl bara för mig att lägga Minns mig som en ängel på önskelistan. Måste ju börja med första delen 🙂

  3. Jo lite är nog alla kufar 😉 Skämt å sido så tänkte jag inte så mycket på just det, men det är klart av huvudkaraktärerna så var ju alla lite speciella. Men inte mer speciella än ett axplock på de flesta arbetsplatser tror jag.
    Bra tyckte jag den var i alla fall!

    1. Jag tycker det har varit lite så i alla hennes böcker att akademikerna har varit lite excentriska, därför började jag undra 😉 Nej men skämt åsido, jag tänkte rätt mycket på han med kappan i slutscenen 😉

  4. Skövde, Östtyskland och akademiska världen – jo, men visst blir jag sugen på att läsa den här boken! Skönt att Sthlm lämnas åt sitt öde ibland, och att Skövde (och andra städer) får träda fram istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.