Agneta Horn : Ett liv i trettioåriga krigets skugga

Agneta Horn (1629- 1672) föddes som dotter till några av högadelns främsta personligheter, Gustaf Horn och Christina Oxenstierna, dotter till rikskanslern Axel Oxenstierna. Hon fick en dålig start i livet. Med fadern upptagen av kriget i Tyskland och en mor som avled då Agneta var mycket liten inleddes en uppväxt där flickan slussades runt hos olika släktingar, och på många av de ställen hon inkvarterades blev hon illa behandlad trots nära släktband.

Det som gör Agneta Horns livsöde annorlunda är inte bara dramatiken hon upplevde, alla gånger döden nafsade henne i hälarna och de krig hon såg på nära håll, utan att hennes livsöde finns bevarat genom den självbiografi hon skrev. Få kvinnor under stormaktstiden har fått komma till tals inför eftervärlden på det sätt Agneta har, och även om hennes berättelse ofta dryper av bitterhet över hennes öde får vi en inblick i det hårda livet en kvinna levde, trots att hon var högadlig och rik.

Karin Milles som skrivit boken är språkforskare och har till stora delar baserat berättelsen om Agneta Horns liv på självbiografin. På ett utmärkt sätt levandegör Milles Agnetas levnadsöde så att det blir lättillgängligt för den moderna läsaren. Milles skriver medryckande och på ett sätt som gör att även den utan breda historiska förkunskaper kan tillgodogöra sig berättelsen. Jag tycker också att boken borde ha en given plats i den feministiska debatten då det gäller att skapa en historisk bakgrund i denna. Det finns mycket att jämföra, allt som blivit bättre för kvinnorna, men också de företeelser som man ännu kan ana rester efter i det moderna samhället. Boken är verkligen ett måste för den historieintresserade.

Hur gick det då för Agneta Horn? Liksom de flesta unga kvinnor i hennes ställning gifte hon sig med en högadlig man, men blev änka vid ganska unga år. Som änka kunde kvinnor dock leva ett ganska självständigt liv, och det mesta av hennes tid gick åt till att förvalta makens gods i väntan på att sonen Gustav skulle bli vuxen och ta över. Hon hade även två döttrar som nådde vuxen ålder.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 5 av 5

En reaktion till “Agneta Horn: Ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.