9789146223009_200_hemat-over-isen

Ellinor är en av dem som ödet bestämde att bli kvar i skärgården vad det verkar hela livet. Hon har fyllt 50 år men bor med och vårdar sin pappa Algot samtidigt som hon är den som försörjer dem genom att hålla liv i faderns sjötaxiverksamhet. Så en dag står en bekant gestalt och väntar på skjuts på gästbryggan, det är Herrman, en av de som kom iväg. Ellinors stora ungdomskärlek har kommit tillbaka.

Herrman blir riktigt brydd när han inser att Ellinor funnits på ön Hustrun hela tiden. Han inser snabbt att hennes far Algot lurade honom den där gången när han sa att hon flyttat till Frankrike. Ändå har alltid Ellinor funnits i hans medvetande. Algot fortsätter dock att göra vad han kan för att skilja dem åt, för i havsbandet bör saker och ting förbli som de alltid ha varit. Blod går inte att bland hur som helst, inte sedan den gången för hundra år sedan då en grupp ungdomar från flera av öns familjer försvann på sin väg hemåt över isen.

Gunilla Linn Persson var en av författarna bakom manuset till den älskade serien Skärgårdsdoktorn och nu låter hon oss återigen följa med ut i havsbandet och bekanta oss med några älskvärda och mycket speciella karaktärer. Språket är vackert, stundtals nästan poetiskt, och samtidigt stilsäkert. Det vilar också ett vemod över berättelsen eftersom det finns många tankar hos huvudpersonerna på hur livet blev och hur det hade kunnat bli.

Samtidigt finns det också en gnutta humor i boken. Skärgårdsborna lever som man gjort i århundraden, och sommargästernas oförstånd samt den inrutade hierarki som kännetecknar samhället är underhållande läsning och säkerligen realistiskt skildrad. Jag skulle inte bli förvånad om det här är en roman som kommer nomineras till litterära priser framöver. Ett extra plus också för det fina omslaget som passar berättelsen så oerhört bra!

Tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret i form av en e-bok.

Köp den hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.