9789174613568_200_grottmannen

Ett nytt fall där William Wisting och dottern Line Wistings vägar korsas i två olika mordgåtor. Grottmannen är uppföljaren till Jakthundarna, som belönades med pris av svenska deckarakademin. Det är den andra boken som översätts till svenska.

Line, som arbetar som journalist, ska skriva ett reportage om människans ensamhet i det moderna samhället. En man i hennes barndoms villakvarter hittades död i sin tv-fåtölj efter fyra månader, och ingen verkar ha lagt märke till det förrän räkningarna inte betalades. Samtidigt har fadern William, polis, fått ett märkligt fall på sitt bord. En man har hittats död på en julgransodling, och allting tyder på att han var amerikan. Men träffen i registret visar inte vad som helst, mannen verkar ha varit en av FBI länge efterspanad seriemördare. Frågan är om det verkligen är mannen FBI söker som återfunnits under julgranen, eller är det ett okänt offer vars identitet mannen stulit? Line och William arbetar på med sina uppdrag, men ingen av dem anar att spåren de följer leder åt samma håll.

Jørn Lier Horst har även denna gång lyckat skriva en mycket spännande kriminalroman. Det är ett bra driv i historien, men samtidigt finns det ett vemod över texten som stundtals för tankarna till den isländske författaren Arnaldur Indridasons böcker. Kanske är det inte den mest originella berättelse som finns, men jag tycker ändå att Jørn Lier Horst skriver riktigt bra och hanterar deckarhantverket väl. Upplösningen är en riktigt nagelbitare, och boken är verkligen att rekommendera till den som uppskattar en välskriven norsk kriminalroman.

Tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Grottmannen av Jørn Lier Horst

  1. Jag håller med om att det är en spännande uppläsning. Jag gillar annars att de har ett ganska lugnt tempo. Fint förresten med din nya våriga LO!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.