9789187783234_200_liv-efter-liv

Ursula Todd föds i ett överklasshem 1910. Det ovanliga med henne är att hon till skillnad från oss vanliga får chansen att leva sitt liv om och om igen, i olika versioner. Ursula drabbas av många av de vanligaste kvinnliga livsödena under 1900-talets första hälft, hon får spanska sjukan, gör en olaglig abort med dödlig utgång och upplever Blitzen. Men varje gång hon dör börjar berättelsen om och hennes livsöde får en ny chans. Hon återföds 1910 och författaren leker med tanken att det är de små detaljerna som möten, händelser och sjukdomar, som avgör ett livsöde och att det skulle ha kunnat se helt annorlunda ut om inte just en enskild händelse ledde oss i en viss riktning.

Kate Atkinsons bok är en ren njutning för den läsare som har en anglofil inom sig – språket, miljöerna och humorn är mycket typisk brittisk. Hon tar verkligen texten ett steg längre genom sin underfundiga berättarstil och sitt ovanliga grepp för att berätta historien. Men det blir lite rörigt när Ursulas liv återberättas i flera olika versioner parallellt. Som läsare drabbas jag av en känsla av att jag inte vet vilken version som är verklig – eftersom hela berättelsen är fiktion finns det i och för sig ingen version som är det – men författarskapet handlar i grunden om att invagga läsaren i tron och känslan av att berättelsen man tar del av är verklig oavsett om den handlar om historiska personer, vanliga människor eller varulvar, och där tappar Kate Atkinsons bok lite tycker jag. Trots det är det en härlig berättelse, och klarar man bara av att lägga undan känslan av desorientering kan man vänta sig en fulländad läsupplevelse.

Tusen tack till Massolit förlag för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus, Adlibris eller din lokala bokhandel.

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Liv efter liv av Kate Atkinson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.