9789137139814_200_en-doft-av-dod

Edward Savill kommer till New York mitt under amerikanska frihetskriget. Det är sent 1700-tal och stad är isolerad av rebellerna men fortfarande trogen Storbritannien. Savills uppdrag är att i den brittiska kronans tjänst verka för god förbindelse med det som återstår av den amerikanska kolonierna och om möjligt även upptäcka förrädare.

Det dröjer inte förrän Edward Savill blir inblandad i ett mord. Det obehagliga är att det verkar finnas en anknyting till hans värdfamilj. Allteftersom tiden går i New York inträffar fler mystiska dödsfall och spåren leder rakt mot familjens mörka hemligheter. Edward Savill som fattat tycke för den vackra Arabella slits mellan lojaliteterna. För visst inser han att det är Arabellas förflutna som står i centrum för gåtan, men han är beredd att skydda henne till varje pris.

Andrew Taylor har tidigare skrivit historiska deckare som Det blödande hjärtat, Den amerikanske pojken och Nattvandraren. Ännu en gång får vi nu följa med på ett spännande historiskt äventyr, men vi lämnar Storbritannien till förmån för New York under några av stadens mest händelserika år.

Taylor målar upp bilden av ett amerikanskt samhälle som är sitt eget men i sin konservativa anda på många sätt inspirerats av moderlandet Storbritannien. Skillnaden är att man har rik tillgång på svarta slavar att sätta i arbete i bland annat hushållet och man behandlar dem inte väl. Författaren har valt att tidvis använda ordet ”neger” då de vita ”gentlemännen” samtalar om sina slavar, och jag ser det som ett medvetet val för att fånga tidsandan och istället för att nedvärdera faktiskt belysa hur illa ställt det var. Det vilar som en sensmoral över hela berättelsen att man behandlade den svarta befolkningen mycket illa och författaren låter också sin brittiske huvudkaraktär häpna över sakernas tillstånd vid mer än ett tillfälle. Ett ordval används alltså som idag kan kännas både olyckligt och stötande, men samtidigt var det så verkligheten såg ut vid den här tiden och författaren har förmodligen strävat efter att komma sanningen så nära som möjligt i detaljerna.

Berättelsen är både spännande, lättläst och intressant. Den sticker ut ur den breda deckarfloden genom sitt historiska tema och såväl den som är intresserad av gångna tider som den som föredrar en spänning kan finna nöje i att läsa Andrew Taylors bok. Kanske kunde den ha kortats ned en aning, men över lag tycker jag att det är en väl konstruerad spänningsroman som ger läsaren både kunskap och underhållning.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “En doft av död av Andrew Taylor

  1. Jag har läst Det blödande hjärtat och Nattvandraren av honom. Nattvandraren fastnade inte så mycket tyvärr, men Det blödande hjärtat var bra så jag är lite kluven till om jag ska fortsätta läsa hans böcker eller inte 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.